Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Happy Homes webb Om cookies på happyhomes.se

Behandla träet på terrassen

Behandla träet på terrassen
Tre olika behandlingar som skyddar träet på din terrass

När våren är på ingång är det perfekt att se över altaner, terrasser, trappor och bryggor inför sommarsäsongen. Perioden mellan mars och juli är den tid på året då luftfuktigheten är som lägst och därmed ett idealiskt tillfälle att behandla träytor av olika slag.

Här kan du läsa om tre olika behandlingar som skyddar träet på din terrass. Den största skillnaden mellan behandlingarna är hur ofta du måste upprepa behandlingen. 

1. Träolja ger träet skydd och ett naturligt utseende

Träolja är ett alternativ att använda för att behandla terrassen. Träolja är avsedd för årlig behandling av obehandlat, tryckimpregnerat eller tidigare oljat trä utomhus. Träoljor är glansfria och bildar ingen film utan tränger in ordentligt i underlaget och ger träet ett fräscht utseende som framhäver den naturligt vackra träådringen.

Behandlingen gör även träytan vattenavvisande och därmed lätt att hålla ren. Vill du inte ha en transparent träolja, går de ofta att bryta i flera olika kulörer. För hårda trätyper som teak och ek rekommenderas speciella oljor som klarar av att tränga in i hårda träslag.

Beckers Elit Träolja
Beckers Elit Träolja är av högsta kvalitet och används för årlig behandling av obehandlat trä utomhus. 

Se även:
Beckers Elit Ädelträolja
Beckers Elit Ädelträlack
Jotun Träolja V
Jotun Träolja
Träolja V

2. Lasera terrassen och få ett vackert resultat som håller länge

Medan träoljan kräver årlig behandling klarar terrasslasyrer att stå emot väder och vind lite längre, ofta upp till några år innan träet behöver behandlas igen, beroende på slitage och solsken. Medan oljan är transparent, är terrasslasyren alltid lite pigmenterad. Pigmenten skyddar träytan mot nedbrytning av UV-ljus.

Terrasslasyren kan användas på tryckimpregnerat trä och ger en vacker laserad yta med en hållbar kulör och ett effektivt skydd mot fukt, sprickbildningar och gråning.

Jotun Demidekk Terrasslasyr
Jotun Demidekk Terrasslasyr är en vattenburen, pigmenterad alkydoljelasyr för impregnerat trä utomhus. 

Se även:
Beckers Terrasslasyr

3. Miljövänlig träbehandling som ger ett vackert och hållbart trä med minimalt underhåll

Det tredje alternativet är att behandla träet med en speciell impregnering och träskydd som är baserad på kiselteknologi. Behandlingen, som sker i två steg, är skonsam mot miljön och är märkt med Bra Miljöval. Resultatet ger en vacker ljus silvergrå yta som det ger god resistens mot såväl smuts och vatten. Ytan får ett även långsiktigt skydd mot ny påväxt av alger, svampar och mögel.

Nitor Wood Protection
Nitor Wood Cleaner som rengör och impregnerar ytan medan Nitor Wood Protection fungerar som ett effektivt träskydd.

Se även:
Sioo Trä- och Ytskydd