Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Happy Homes webb Om cookies på happyhomes.se

Skillnaden mellan olika fasadfärger

 

Olika typer av fasadfärger

Akrylat- och alkydfärger, linoljefärg eller slamfärg – vilken färg ska man egentligen välja när man ska måla fasaden?

Om huset är målat sedan tidigare brukar det första rådet vara att fortsätta med samma typ av färg som fasaden är målad med sedan tidigare. Behöver du hjälp att ta reda på vilken typ av färg ditt hus är målat med, så kan personalen i din närmaste Happy Homes-butik hjälpa dig med det. Ta gärna med några färgflagor från fasaden till butiken.

Observera att de olika färgtyperna kräver olika typer av förbehandling för bästa resultat. Dessutom är en ordentlig tvättning av fasaden viktig innan du sätter igång med själva fasadmålningen.


Om huset är omålat, då finns det flera olika fasadfärger att välja mellan:

Akrylatfärg

Akrylatfärger är bra val för träfasader vid ny- och ommålning. Färgfilmen lägger sig som en skyddande yta över träet och har mycket god förmåga att stå emot väder och vind. Färgen ger en halv eller helmatt yta beroende på produkt. Kulörens hållbarhet är mycket bra och ytan håller sig fin under väldigt lång tid.

Se ex: Beckers Perfekt Akrylat Plus, Beckers Perfekt Akrylat Matt, Fasadfärg Helmatt

Beckers Fasadfärg

Alkydfärg

Traditionellt har olje- och alkydfärger varit lösningsmedelsburna, men idag är de flesta vattenburna. Alkydfärger tränger delvis in i träet i jämförelse med akrylatfärger som helt lägger sig på ytan. Färgen är lättstruken och ger en hård, blank yta med mycket god förmåga att stå emot väder och vind. Alkydfärger bleks fortare än akrylatfärger och med tiden spricker ytan och börjar flagna. Alkydfärgen används med fördel på metall, fasader, väderutsatta delar som knutar, foder, vindskivor, staket och fönster. 

Se ex: Beckers Perfekt Oljefärg, Demidekk Oljetäckfärg

Hybridfärg

Det finns även färgsorter som är hybrider där man har kombinerat det bästa av alkydoljan och akrylaten i en och samma produkt. Kombinationen ger en yta som med långa underhållsintervaller, färgen håller kulör och glans länge samt skyddar ytan mot ytmögel. Färgen används både vid ny- och ommålning samt som slutstrykning på järn och metall.

Se ex: Demidekk Ultimate Täckfärg, Demidekk Ultimate Helmatt, Demidekk Ultimate Brilliant White

Fasadfärg från Jotun

Linoljefärg

Linoljefärg är en klassisk produkt som används på träfasad, knutar, foder, vindskivor, staket och fönster. Ofta behövs inte någon speciell grundfärg, utan första strykningen görs med utspädd linoljefärg. Det tar lång tid för en linoljefärg att torka, och därmed kan nästa strykning göras först efter ca 24 timmar. Ytan blir blank till halvblank och har god förmåga att stå emot väder och vind. Färgen åldras fortare än akrylat- och alkydfärger, efter bara några år börjar ytan mattas ner. Om man har målat en fasad med linoljefärg så är rekommendationen att fortsätta med samma typ av färg.

Falu rödfärg

Falu rödfärg är en klassisk slamfärg som används på omålat eller tidigare slamfärgade ohyvlade ytor av gran eller furu. Färgpigmenten, som kommer från Falu Koppargruva, har en konserverande effekt och passar därför bra på fasader. Slamfärgen stryks i tunna lager och tränger ordentligt in i träet. Färgen skapar därmed inget färglager som skyddar mot väder och vind, utan ytan torkar ut beroende på väderförhållandena. Slamfärgen är mycket lättstruken, torkar snabbt och ger en helmatt vacker yta. När färgen börjar krita är det dags att måla om fasaden. 

Se ex Falu Rödfärg Röd

Falu Rödfärg

Täcklasyr

Täcklasyren används på tidigare laserade ytor, omålade träfasader, knutar, foder och vindskivor. Lasyren är lättstruken, torkar ganska snabbt och ger en halvblank yta där trästrukturen framhävs. Tillskillnad från akrylat- och alkydfärgerna behåller du träkänslan utan att fasaden lyser igenom som den gör med en lasyr. En Täcklasyr skyddar inte fasaden lika bra som en täckfärg då färgen bryts ner snabbare. För att undvika att även träets bryts ner behöver fasaden målas oftare. Tillslut är färgfilmen så tjock att det bästa är att gå över till en täckande fasadfärg med bättre skyddande egenskaper.

Se ex Demidekk Classic Täcklasyr, Beckers Perfekt Täcklasyr

Lasyr

Lasyren ger en genomskinlig yta med vackert djup där träets naturliga ådring framhävs. Lasyren är lättstruken, relativt snabbtorkande och enkel att underhålla. Den har även god förmåga att stå emot väder och vind. Lasyren bryts ner snabbare än hos en täckande färg vilket innebär att man måste måla om oftare för att skydda fasaden.

Se ex Demidekk Strukturlasyr

Jotun fasadlasyr