Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Happy Homes webb Om cookies på happyhomes.se

Välj rätt vit kulör till fasaden

Vit färg till fasaden
Att välja kulör till fasaden är inte alltid så lätt. Det lilla färgprovet inne i färgbutiken har en förmåga att ändra kulör utomhus. När man sedan målar upp färgen på en större yta så upplevs färgen på väggen som ljusare och kulörstarkare jämfört med det lilla provet. Det är därmed värt att lägga ner lite tid och planering när det är dags att välja fasadfärg. Se även till att provmåla en liten del av fasaden innan du sätter igång och målar hela huset för att vara riktigt säker på att du har valt rätt kulör.

Den kulör som flest väjer är vitt. Men vitt är ju inte alltid vitt, och även här gäller det att hitta den kulör som passar just ditt hus. Även vita kulörer ändrar färg utomhus då de upplevs som svalare, ljusare och vitare jämfört med hur de upplevs inomhus. En helt vit nyans som inte innehåller något svart alls i sig riskerar att uppfattas som lysande utomhus på en fasad. Därför kan det vara bra att välja en vit kulör med viss brytning. Om du vill ha en mjuk ton ska du välja en vit kulör som är svagt gulaktig. Om du vill ha ett svalare intryck så är en vit nyans med lite grått ett bra färgval. De olika brytningarna är små och inomhus ser du knappt skillnaderna, men utomhus – där kommer du se det!

Använd gärna en mörkgrå eller svart bakgrund när du tittar på vita kulörer för att få ett korrekt intryck av kulörens nyans och ljushet.

Med en enhetlig ljus färg på fasaden framhävs detaljera. Genom att välja milda kulörer till detaljerna skapas en harmonisk helhet. Starka kulörer kan istället skapa ett splittrat intryck av fasaden. Glöm inte bort husgrunden när du färgsätter din fasad.

I Jotuns färgkarta Demimdekk Färgkarta vita kulörer Brilliant White hittar du fler goda råd och kulörprover för dig som planerar att måla huset vitt.

Demidekk Brilliant White

Demidekk Brilliant White

Jotun har lanserat en fasadfärg som har fått namnet Demidekk Brilliant White, en färg som är speciellt utvecklad för vita hus. När man väl har målat sitt hus vitt, då vill man ju att huset ska hålla sig vitt och se nymålat ut länge. Demidekk Brilliant White är extremt smutsavvisande och har även ett extra skydd mot svartmögel. Färgen har en suverän vidhäftning, den är vattenavvisande och slitstark vilket ger ett bra skydd till ditt hus vilket innebär långa underhållsintervaller. Resultatet är en yta som håller god kulör- och glansstabilitet – ett hus som håller sig vitt och ser nymålat ut länge.

Demidekk Brilliant White

 

Foton via Jotun