Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Happy Homes webb Om cookies på happyhomes.se

Gör om minikök till barnrummet

Ikea_Duktig_Makeover
De flesta snickerier inomhus går att måla. Hos Happy Homes har du ett näst intill oändligt antal kulörer att välja mellan. Dessutom går färgerna att få i olika glansgrader, från matt upp till högblank. Tänk på att olika färger ser olika ut beroende på vilken glansgrad du väljer. Till exempel, om du väljer en högblank färg måste du vara extra noga med förarbetet då eventuella ojämnheter framträder extra tydligt.

Makeover - Ikea Duktig

Med inspiration från Jotuns nya färgkarta ”Rythm of life” har vi fixat till ett barnkök från Ikea. Egentligen går det att måla om vilken möbel som helst i ett barnrum, allt ifrån barnsängen till det lilla setet med bord och stolar eller varför inte rusta upp ett slitet sängbord? Endast fantasin sätter gränser för hur kreativ du vill vara! Läs vår urförliga guide om hur du enkelt kan piffa till ditt leksakskök.

Lite längre ner här på sidan tipsar vi om färgkombinationer som vi tycker lite extra mycket om, hoppas att du hittar några du gillar!


Material:

 • Ikea duktig leksakskök
 • Häftgrund
 • Matt lackfärg, vi använde Jotun Lady Supreme Finish med glans 15 i kulörerna Dark Teal och Silky Pink
 • Sned lackpensel
 • Roller för snickerier
 • Rollerbygel
 • Sprayfärg. Vi använde oss av Metallic Guld från Plastikote.
 • Dekorplast marmor
 • Maskeringstejp


  När du väljer typ av färg till ditt målningsprojekt bör du fundera över hur möbeln ska användas och vilket slitage den kommer utsättas för. Fundera även över hur ofta du kommer behöva torka av din möbel. Lady Supreme Finish från Jotun är en vattenburen oljefärg för målning av trä inomhus. Den är lätt att stryka, flyter ut bra och ger en hård och väldigt slitstark yta, vilket gör att den passar perfekt till att måla möbler och även fönsterbrädor, köksluckor och utsatta lister eller dörrar inomhus.

  1. Börja med att montera ner överdelen av köket och ta bort dörrar och hyllor så att du kan komma åt ordentligt. Plocka bort diskhon, spishällen och skruva bort kran samt alla handtag. Skruva isär överhyllan så att du kan montera bort stången samt krokar.

  2. Underarbete är inte det roligaste, men resultatet blir mycket bättre om man är noggrann. Börja med att tvätta av hela ditt lekkök med målartvätt. Missa inte att tejpa med maskeringstejp på luckorna med plastlucka så att du inte målar på dem. Använd gärna både munskydd och handskar samt oömma kläder. Grundmåla med häftgrund, vilket gör att du kan måla utan att behöva slipa innan, då färgen fäster tillräckligt bra på häftgrunden.Vi använde oss av en sned lackpensel med bra färgupptagning och täckförmåga som kommer åt ordentligt i hörnen. Du spar verkligen tid med en bra pensel! Måla alla små delar, vinklar och hörn först där du inte kommer åt med roller. Rolla sen med en skumgummiroller på alla stora ytor och försök rolla så nära i hörnen som du kan för att få ett så jämt och teckande resultat som möjligt.

  3. Låt häftgrunden torka i minst fem timmar innan du börjar med snickerifärgen. Medan färgen torkar kan du spraymåla alla plastdelar om du inte vill behålla dem som de är. Vi sprayade våra med metallic guldfärg från Plastikote för att få en modern känsla på vårt leksakskök. Vår rekomendation är att du står utomhus eller i ett garage när du sprayar då det bildas damm som är jobbigt att städa upp innomhus. Det är viktigt att du sprayar med avstånd så att det inte rinner färg. Skulle det börja rinna så kan du torka av med lite papper och spraya på nytt. Ramen runt spisplattorna går inte att plocka av så tejpa noggrannt med maskeringstejp . Spraya många tunna lager för att få ett så bra och hållbart resultat som möjligt.

  4. Om du önskar att förändra utseendet på bänkskivan kan du antingen måla den som resten av köket eller fästa dekorplast som vi gjorde. Lägg dekorplasten på köksbordet med bänkskivan vänd med sidan som plasten ska fästas på ovanpå. Prova att vika upp kanten på änden och se så att den täcker sidan av bänkskivan och går in ett par centimeter på undersidan. Klipp så att du har lika mycket till godo på varje sida. Det kan vara bra att ha ett par extra händer när detta ska göras då plasten lätt kan vilja rulla ihop sig. Lyft bort bänkskivan och dra av pappret från dekorplasten. Fäst plasten genom att lägga lägga på ena kortänden först. De extra hjälpande händerna kan sträcka plasten medan du sakta stryker fast dekorplasten och trycker bort bubblorna. Arbeta dig från det håll där du fäst plasten och hela vägen tills allt är fäst. När du fått bort alla bubblor kan du vända på bänkskivan och skära hål där diskho och spishäll ska sitta. Skär kvadrater med rundade hörn med ett snitt in vid varje hörn. Vik sedan in plasten. Kanterna på bänkskivan viker du över och vid hörnen får du vika och eventuellt klippa bort lite plast för att det inte ska bli knöligt.

  5. När häftgrunden sen har torkat kan du börja måla med lackfärgen på precis samma sätt som du gjorde med häftgrunden, dvs att du målar med pensel där du inte kommer åt med roller och rollar sen ett jämt lager över alla ytor där du kommer åt. Lady Supreme Finish flyter ut lätt och är en lättarbetad färg som är enkel att arbeta med vilket underlättar för att få ett så bra slutresultat som möjligt. Vi målade två lager med lackfärg och resultatet blev perfekt.

  6. Låt alla delar torka minst i 8 timmar innan du monterar ihop allting igen. Innan köket leks med eller belastas är det bra om det får stå då färgen helt hårdnar först efter ett par dagar.


  Lycka till med ditt projekt!


  Kulörkombinationer vi gillar extra mycket från färgkartan ”Rythm of life”:

  Dark Teal + Silky Pink
  Industrial Blue + Dusky Blue
  Red Maple + Silky Pink
  Dark Teal + Soft Teal
  Vallmofrö + Ljus Antikgrå
  Evening green + Mjuk
  Dusty Rose + Mjuk
  Savannah Sunset + Soft Skin