Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Happy Homes webb Om cookies på happyhomes.se

Snygga till dina fönster med ny färg

Måla fönster
Flagnande träfönster gör mycket för helhetsintrycket av ett hus. Har färgen på dina fönster sett sina bästa dagar? Då är det dags att snygga till dem genom att måla och kitta om dem.

Förarbete

Börja med att ta bort tätningslister och beslag. Kontrollera om träet har några rötskador och byt i sådant fall ut skadade delar.

Smuts och alger på träytorna kan tvättas bort med fasadtvätt, men för att få bort mögel behövs ofta ett starkare rengöringsmedel. Låt rengöringsmedlet verka några minuter utan att torka, och skrubba därefter ytan med en borste eller svamp. Tänk på att inte låta tvättmedlet torka på glasytorna, då riskerar du få fläckar som kan vara svåra att få bort! Skölj noga med vatten.

Skrapa bort all färg och allt kitt som sitter löst. Rugga upp alla hårda och jämna ytor för att få färgen att fästa. Slipa även ner uppruggat trä och vassa kanter. Torka noggrant bort allt slipdamm.

Nu är det dags att måla

Ytan måste vara helt torr och ren innan du sätter igång med målningsarbetet.

Läs noga anvisningarna på burkarna vad som gäller för just ditt fabrikat då arbetsråden kan skilja sig något från varandra.

Bart trä och ändträ grundas noggrant med impregneringsolja. Grundmåla sedan fönstret.

När grundfärgen har torkat kan du montera tillbaka alla beslag. Nu är det dags att kitta fönsterbågarna. Mindre träsprickor kan fyllas med försterkitt eller fogmassa. Kitt och lagningar måste ha torkat ordentligt innan du sätter igång med täckmålningen.

Använd gärna en rund pensel när du stryker ut fönsterfärgen, måla två gånger. Se till att du målar över kittet ordentligt och ut en eller ett par millimeter på rutan för extra tätning.

Ytorna in mot rummet kan du måla med lackfärg för inomhusmålning.