Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Happy Homes webb Om cookies på happyhomes.se

Måla plåt och metall

Måla plåt och metall
Att måla plåt och metall ger inte bara ytan ett vackert utseende, färgen utgör också ett långvarigt skydd mot rost. Arbetsrådet mellan olika fabrikat och produkter kan skilja sig åt, så läs noga vad som står på burken innan du sätter igång med ditt målningsprojekt.

Förarbete

Börja med att tvätta ytorna med ett rengöringsmedel som tar bort olja, fett, smuts och salter. Skölj sedan noggrant med vatten.

Om ytan är rostig måste allt rost skrapas bort. Skrapa även bort all lös färg med en stålborste. Blanka färgytor mattas ner med sandpapper. Om ytan är Plastisol-belagd måste all Plastisol avlägsnas innan målningen. Galvaniserad plåt och aluminium måste mattslipas innan målning. Avsluta med att skölja ytorna ordentligt med rent vatten.

Nu är det dags att måla

När ytan är helt torr och fri från damm är det dags att grundmåla ytan, läs på burken hur många strykningar som krävs samt hur lång torktiden är innan du kan börja täckmåla.

När ytan har torkat kan du lägga på täckfärgen, måla minst två gånger.

Tänk på att aldrig måla på solheta ytor eftersom färgen då kan torka för snabbt! Måla inte heller när det är fuktigt ute eller risk för regn.