Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Happy Homes webb Om cookies på happyhomes.se

Måla puts och betong

Måla puts och betong
Både sten och betong är tuffa material som vanligtvis håller sig fräscha länge. Men om den målade ytan börjar se flammig ut eller om färgen börjar flagna, då är det dags att ta fram penslarna och fräscha upp den med lite ny härlig färg!

Förarbete

Gör först ett ordentligt förarbete, då undviker du problem och färgen får betydligt längre livslängd. Underlaget måste vara fast, rent och torrt innan du börjar måla. Det är även extra viktigt att du använder rätt typ av färg för det underlag som ska målas. Om du är osäker över vilken typ av mineralisk yta som sitter på din fasad är du välkommen in till din Happy Homes-butik för hjälp. Ta med ett litet prov från fasaden så hjälper vi dig analysera provet så att du får rätt färg och rätt målningsråd.

Kontrollera fasaden, undersök om det finns sprickor eller hål och ta i så fall reda på hur de har uppstått. Om de beror på fuktskador måste detta åtgärdas innan du målar. Knacka ner dåligt förankrade och lösa partier, lagningsputsa därefter ytan. Om det går lätt att trycka in en mejsel i putsen, och om det då rinner ut sand bör fasaden putsas om helt. Vänta i cirka två månader innan du målar stora lagningar eller omputsade ytor.

Var extra försiktig om du ska arbeta med en yta av fibercement, som exempelvis Eternit. Eternit består av 10-15% asbest som är ofarligt så länge skivorna sitter på plats. Men om något ingrepp ska göras i dem krävs det att utbildad personal gör jobbet.

Tvätta fasaden

Skydda växter och andra ytor runt fasaden med täckplast. Tvätta fasaden noga med hett vatten innan du sätter igång med målningsarbetet. Använd även fasadtvätt om ytan är rejält smutsig.

Fasaden måste torka ordentligt innan du sätter igång med målningsarbetet. Du kan undersöka om fukten är borta genom att täcka en bit av fasaden med täckplast på kvällen, om det finns fukt på insidan av plasten på morgonen låter du fasaden torka ytterligare en eller ett par dagar. Om putsen är grov är det enklare och säkrare att använda en fuktmätare.

Skrapa och borsta bort lös puts och färg som har flagnat. Sprickor skrapas upp och spacklas med samma typ av puts som finns på fasaden.

Nu är det dags att måla

Fasaden måste vara helt torr innan du börjar måla. Måla aldrig när det är risk för regn eller direkt på en solhet eller fuktig yta. Beroende på vilket fabrikat och produkt du använder dig av skiljer sig utförandet något från varandra, läs noga anvisningarna på burkarna som talar om vad som gäller för just din färg.

Tidigare omålade ytor och sugande underlag grundmålas.

Stryk därefter ytorna med täckfärgen. Stryk inte flödigt, utan måla hellre flera gånger för ett finare resultat.

Silikatfärg målas med kryssteknik. Tänk på att måla hela ytor fram till hörn eller annat naturligt avslut för att undvika flammor eller nyansvariationer på fasaden.