Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Happy Homes webb Om cookies på happyhomes.se

Måla träfasad med täckfärg

Måla fasaden med täckfärg
Det är inget man tänker på särskilt ofta, men förr eller senare börjar färgen flagna eller se flammig ut på fasaden. Då är det dags att planera för en ommålning.

Börja med att ta reda på vilken typ av färg som sitter på fasaden idag och fortsätt gärna med samma typ av färg vid ommålningen. Ett bra tips är att hålla sig till ett fabrikat för bästa resultat. Kom ihåg att alltid läsa instruktionen på burken innan du sätter igång med målningsarbetet. Om du känner dig osäker på hur du ska gå till väga är du alltid välkommen att besöka din Happy Homes-butik som kan hjälpa dig med tips och råd.

Förarbete

Fuska inte med förarbetet! Då undviker du problem som kan uppstå och färgen får betydligt längre livslängd.

Tvätta fasaden

Börja med att tvätta fasaden.

Kontrollera träet, mjukt trä som är angripet av röta måste bytas ut. Hittar du blåsor på fasaden? De kan ha uppkommit av flera anledningar, en anledning kan vara att fasaden är målad med linolja. Genom att skrapa bort all färg minskar du risken att få nya blåsor. Om du är osäker, skrapa ner färgen från en blåsa och ta med till din Happy Homes-butik så hjälper vi dig att analysera ditt färgprov. Därefter ger vi dig råd om hur du kan gå vidare med förarbetet.

Om den gamla färgen på fasaden sitter dåligt, är sprucken eller allmänt sliten är det bäst att skrapa bort färgen helt. Även lösa träfibrer måste skrapas bort ned till friskt trä. Om den gamla färgen däremot sitter ordentligt räcker det att skrapa bort de partier där färgen är löst eller har flagnat.

Slipa de partier som blev ojämna och uppruggade efter skrapningen. Mattslipa även hårda och blanka ytor, så att färgen fäster ordenligt. Damma av ytorna.

Ny fasad

Kontrollera så att träet är fast och inte har några lösa fibrer på ytan, dessa måste i sådant fall borstas bort innan målning.

Nu är det dags att måla

Fasaden måste vara helt torr innan du behandlar träet, kontrollera gärna med en fuktmätare. Beroende på vilket fabrikat av färg du använder dig av skiljer sig utförandet något från varandra, läs noga anvisningarna på burkarna som talar om vad som gäller för just din färg.

Skarvar och ändträn ska penslas flödigt med impregneringsolja.

Därefter är det dags för grundmålningen. Vid ommålning räcker det att grundmåla alla trärena ytor, men bästa slutresultat får du om du grundmålar hela ytan. Vid nymålning ska hela ytan grundmålas.

Nu är det dags att täckmåla fasaden. Kontrollera vädret innan du börjar måla, försök pricka in en mulen dag utan risk för regn. Stå alltid och måla i skuggan under varma, soliga dagar. Ytan får inte vara fuktig eller kall under målningsarbetet. Du kan välja mellan flera olika typer av fasadfärger så som akrylatfärg, täcklasyr eller oljefärg (slamfärg och lasyr kräver andra målningsråd). Måla varken för tunt eller för tjockt lager, läs rekommendationerna på färgburken. Måla fasaden 2 gånger, låt torka mellan strykningarna.

TIPS! Smuts bryter ner färgen och skapar en bra grogrund för mögel och alger. Genom att underhållstvätta fasaden med jämna mellanrum håller den sig fin länge.