Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Happy Homes webb Om cookies på happyhomes.se

Måla träfasaden med lasyr

Måla fasaden med lasyr
Trä är ett av de vackraste naturmaterialen, genom att måla din fasad med lasyr framhäver du dess naturliga ådring och stiliga struktur.

Tvätta fasaden

Börja med att tvätta fasaden.

Borsta och skrapa bort löst sittande lasyr samt grått, poröst trä. Rugga upp hyvlade ytor för att färgen ska få fäste och slipa av vassa hörn och kanter. Slipa de partier som är blivit ojämna och uppruggade efter skrapningen. Damma av ytorna.

Ny fasad

Kontrollera så att träet är fast och inte har några lösa fibrer på ytan, dessa måste borstas bort innan målning.

Nu är det dags att måla

Fasaden måste vara helt torr innan du börjar behandla träet, kontrollera gärna med en fuktmätare. Kontrollera även vädret innan du börjar måla, välj gärna en mulen dag utan risk för regn. Måla aldrig i starkt solsken eller vid risk för regn. Beroende på vilket fabrikat du använder kan utförandet skilja sig något från varandra, läs noga anvisningarna på burkarna som talar om vad som gäller för just din färg.

På tidigare laserade ytor i gott skick räcker det oftast med en strykning med svagt nyanserad lasyr för att ge fasaden en fräsch yta.

Nytt trä stryks först med en klar impregneringsolja, var noggrann vid skarvar och ändträn.

Måla sedan med fasadlasyr i önskad kulör, stryk två gånger. Tänk på att kulören blir mörkare och starkare för varje strykning. När du målar stående panel stryks en bräda i taget, nedifrån och upp. Undvik uppehåll i målningen för att inte överlappningar ska uppstå.