Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Happy Homes webb Om cookies på happyhomes.se

Olja terrassen och utemöblerna

Olja terrass och trämöbler

Om du vill att dina utemöbler och terrass ska hålla sig fina hela sommaren, behöver de underhållas med lite träolja. På så sätt slipper du problem med uttorkning och sprickor. Träoljor är glansfria och bildar ingen film utan tränger in ordentligt i underlaget och ger träet ett fräscht utseende som framhäver den naturligt vackra träådringen. Behandlingen gör även träytan vattenavvisande och därmed lätt att hålla ren.

Träoljor är avsedda för årlig behandling av obehandlat, tryckimpregnerat eller tidigare oljat trä utomhus såsom trätrall, altaner och trädgårdsmöbler. Vill du inte ha en transparent träolja, går de ofta att bryta i flera olika kulörer, besök din Happy Homes-butik för att titta på färgprover och för att få smakråd!

För hårda trätyper som teak och ek rekommenderas speciella oljor som klarar av att tränga in i dessa hårda träslag.

Så här oljar du trä utomhus

Om du har köpt nytt tryckimpregnerat trä så måste det torka ordentligt innan det kan behandlas. När impregneringen har torkat tvättar du bort kopparsalter, d.v.s. gröna kristaller, med vatten och en hård borste. Smutsiga ytor tvättas med Terrasstvätt eller starkare rengöringsmedel. Skölj väl och låt träet torka. Borsta och slipa därefter bort poröst och grånat trä för att få ett fast och snyggt underlag.

Tvätta terrassen

Arbeta in träoljan med pensel, borste eller en trasa upprepade gånger så länge träet suger. Torka bort all överskott av olja som finns kvar i form av blöta partier och inte sugits upp efter cirka 30 minuter.

 Olja in terrassen

Kom ihåg att noga torka upp allt spill, elda upp eller lägga trasorna du använt i vatten, eftersom det finns risk för självantändning.

Sedan är det bara att njuta av alla sköna sommardagar ute på terrassen!

Oljad terrass