Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Happy Homes webb Om cookies på happyhomes.se

Skydda terrassen och utemöblerna med lasyr

Skydda terrassen och utemöblerna med lasyr
Det är främst vädrets makter som gör det nödvändigt att se efter träytorna utomhus lite extra noga. Genom att lasera det tryckimpregnerade träet på terrassen, staket eller utemöbler blir träet mer slitstarkt och står emot solens skadliga UV-ljus bättre än vid behandling med träoljor. Att lasera träet ger också ytan en vacker kulör som förstärker den vackra ådringen.

Förarbete

Ska du lasera nytt trä, börjar du med att kontrollera att träet är fast och inte har några lösa fibrer på ytan. Dessa måste i sådant fall borstas eller skrapas bort innan målning. Om träet är tryckimpregnerat, måste det torka ordentligt innan du laserar ytan. Testa gärna med en fuktmätare. Om virket har fällt ut gröna kristaller under torkningen, tvättar du bort dessa med vatten och en hård borste.

Ytor som målats tidigare och som ska laseras, måste rengöras ordentligt.

Borsta och skrapa bort löst sittande lasyr och grånat, poröst trä. Rugga upp hyvlade ytor så att färgen får fäste och slipa samtidigt av vassa hörn och kanter. Damma därefter av ytorna ordentligt.

Nu är det dags att måla


Virket måste vara helt torrt innan du börjar lasera det. Kontrollera vädret innan du börjar måla, försök pricka in en mulen dag utan risk för regn. Lasera en bräda i taget för att undvika överlappningar och måla tunt så att lasyren kan tränger ner ordentligt i träet. Lasyren ska inte bilda en film på ytan.

Tidigare laserade ytor som har blekts men ändå är i gott skick, kan fräschas upp med en strykning svagt nyanserad lasyr. Ytor som är i sämre skick kan behöva en strykning med bruten kulör.

Tänk på att kulören blir mörkare och starkare för varje strykning.