Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Happy Homes webb Om cookies på happyhomes.se

Välj rätt vit kulör

Välj rätt vit kulör
Kan man verkligen välja bland vita kulörer, kanske du undrar? Det kan man och det är ofta betydligt svårare än vad det låter, speciellt eftersom vitt dessutom påverkas av sin omgivning och därmed kan ge upphov till en rad oväntade effekter. Det är även bra att känna till att små kulörskiftningar mellan vita nyanser blir stora till skillnader när de kommer upp på större ytor. Att ha antikvita lister och en vit vägg är sällan en bra kombination då listerna riskerar att se smutsiga ut.

Om ditt rum ligger mot norr

Genom att måla väggarna med en ren vit kulör kan rummet känns svalt, vilket kan vara behagligt varma sommardagar. Om du däremot vill skapa en varmare känsla i rummet så är det bättre att välja en vit kulör med dragning åt det röda eller gula hållet. Ljuset som kommer in från norr är blåaktigt vilket innebär att om du målar dina väggar vita med en skiftning åt gult kan väggarna kännas svagt grönaktiga när den gula nyansen blandas med det blå ljuset. Om den vita färgen har en svag blå ton förstärks den blå nyansen, speciellt i ett rum mot norr där väggarna kan uppfattas som ljust violetta.

Om ditt rum ligger mot söder

Rum som ligger i söderläge kan med fördel färgsättas med rena vita kulörer. Om den vita nyansen har en dragning åt det blåa eller gröna hållet kan den varma känslan, som solen och ljuset bidrar med till rummet, dämpas något.

Antikvitt

Antikvitt är en standardkulör som ofta finns färdigblandad, bland annat som lackfärg som du använder till snickerier inomhus. Antikvitt innehåller en liten brytning svart och ockra (senapsgult). Skillnaden mellan ren vit färg och antikvitt är liten, men medan vitt kan uppfattas som hård och kall kan istället antikvitt ge ett intryck av att vara varm och mjuk. Om du målar upp de två kulörerna bredvid varandra kan antikvitt ge upphov till att kännas gulaktig och smutsig.