Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Happy Homes webb Om cookies på happyhomes.se

Vilken färg passar din fasad

Färgsättning av fasaden
När fasaden ska målas om är det värt att lägga ner lite tid på val av kulör eftersom du ska leva med färgen i många år. Det första du bör tänka på är att det lilla kulörprovet inne i färgbutiken kommer se helt annorlunda ut när kulören målas upp på en stor fasad. Det naturliga utomhusljuset gör att den uppmålade färgen ofta upplevs som ljusare men även kulörstarkare jämfört med det lilla provet. Därför är det viktigt att du provmålar en liten del av fasaden eller en lös bräda innan du målar hela huset.

Ta en titt på omgivningen innan du väljer kulör

Börja med att titta hur det ser ut i området runt ditt hus. Den omkringliggande miljön, ljuset samt husets arkitektur och byggnadsår är sådant som är bra att ha i åtanke när det är dags att välja kulörer. Titta på andra hus, vilka färgkombinationer tycker du är vackra? Om majoriteten av hus är målade vita i ditt område där du bor, välj en ljus kulör du med.

Ta även hänsyn till husets övriga delar så som fönster, dörrar, tak och husgrund, det gäller att hitta en vacker kombination av kulörer som tillsammans skapar en vacker harmoni. Att hålla sig trogen till byggnadsårets traditionella kulörer är ofta ett säkert val.

Grunden sätter huset på plats

Om du väljer en ljusare färg på husgrunden än den som är på själva fasaden, finns en risk att huset ser ut att sväva över marken. För att undvika en sådan illusion, välj istället en mörk kulör eller en färg som går i samma ton som fasadfärgen, då får huset en känsla av att stå på en stadig grund.

Färgsättning av fönster, dörrar och andra snickerier

En kulörstark fönsterbåge eller foder kan skapa en vacker accent till huset, men var försiktig så att accentfärgen inte tar över husets helhetsintryck. Hängrännor och stuprör målas vanligtvis i den intilliggande kulören. Här gäller det att testa sig fram, både med hjälp av färgkartor, uppmålade färgprover och intrycken du tagit från andra färgsatta hus.

Beckers, vit fasad

Vitt är idag den vanligaste färgen

Idag är vitt den kulör som flest väljer när de ska måla om sitt hus, men det gäller att hitta rätt vit färg. Om du väljer en helt vit nyans utan svärta så förstärks färgen utomhus och riskerar att uppfattas som lysande. Genom att välja en vit kulör med lite svärta i sig blir färgen istället mer vilsam för ögonen. Här kan det vara bra att välja accentfärger som inte är alltför starka då de riskerar att framträda mer än den vita färgen på fasaden.

Se även Beckers färgkarta: Träfasader i vitt, grått och svart

Välj en gul kulör med dragning år rött

Om du funderar på att måla om ditt hus i en gul kulör, välj gärna en gul färg med en liten dragning åt rött. Gula kulörer som saknar den lilla skvätten rött riskerar annars att få en grönaktig ton.

Se även Beckers färgkarta: Träfasader i gult

Beckers, blå fasad

Välj grått för att få en vacker blå fasad

För att få en vacker blå fasad, välj gärna en grå nyans med dragning åt blått. Tillsammans med solljuset träder den blåa kulören fram utan att bli alltför klarblå.

Se även Beckers färgkarta: Träfasader i grönt och blått

Gröna fasader är sällan kulörstarka

Här i Sverige är vi inte vana med gröna fasader som är riktigt kulörstarka. Den gröna färgen är istället traditionellt mer dämpad med en dragning åt det gula hållet.

Se även Beckers färgkarta: Träfasader i grönt och blått

För att få en brun fasad, välj en brun kulör

Undvik bruna kulörer som tydligt innehåller gult eller rött. Dessa kulörer kan få den bruna färgen att försvinna och istället se mer gul alternativt röd ut när den målas upp på en fasad utomhus.

Se även Beckers färgkarta: Träfasader i brunt och beige

En beige fasad påverkas starkt av sin omgivning

Beige är en kulör som skiftar färg beroende på sin omgivning och ljusförhållanden och kan därmed uppfattas som både gul, ljust brun och rosa.

Se även Beckers färgkarta: Träfasader i brunt och beige

Beckers, röd fasad

Traditionellt rött hus

Det finns en enormt stor mängd röda kulörer att välja mellan. Vissa kulörer är mörkt röda medan andra nästan övergår i orange. Testa dig fram så att du hittar en röd kulör som passar just ditt hus.

Se även Beckers färgkarta: Träfasader i rött och rosa

Undvik starka rosa kulörer på fasaden

Tillskillnad från rött är rosa inte en traditionell fasadfärg för oss här i Sverige. Om du vill måla din fasad rosa, välj gärna en nyans som drar mot gult, vilket ger din fasad ett lugnt och vackert intryck. 

Se även Beckers färgkarta: Träfasader i rött och rosa

Grått kan ändra kulör

Färger har en förmåga att ändra nyans utomhus, gråa kulörer som ser neutrala ut inomhus får till exempel en blåaktig nyans på en stor fasad utomhus. Genom att välja en grå kulör med dragning åt gult kommer kulören istället kännas mer neutralt grå när du målar upp den på fasaden.

Se även Beckers färgkarta: Träfasader i vitt, grått och svart

Beckers, svart fasad

Svart fasadfärg är mer vanligt på nya fasader

Svart är en ganska ny uppstickare bland fasadfärger, och har snabbt blivit populär. Testa gärna en matt fasadfärg som dämpar den svarta nyansen något. Svart förstärker andra kulörer vilket gör att grönskande sommarväxter och blommor framträder extra mycket en vacker sommardag.

Se även Beckers färgkarta: Träfasader i vitt, grått och svart


Låter det krångligt? Om du behöver hjälp med färgsättningen till din fasad så hjälper vi på Happy Homes gärna till med goda tips och råd. Välkommen in till oss!

 

Foton via Beckers