Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Happy Homes webb Om cookies på happyhomes.se

Vilken känsla vill du ha i ditt rum?

Påverka rumsuppfattningen med färger
Det är roligt att välja färger till hemmet. Men ibland känns det svårt när man står inför alla kulörer som man kan välja mellan. Tänk bara på att en färg sällan ser likadan ut på väggen som på det lilla färgprovet i butiken. Det händer nämligen en hel del när kulören målas upp på en stor yta. Vissa kulörer blir starkare, medan andra kan ändra nyans beroende på ljuset i rummet. Tänk på att alltid provmåla först för att vara säker på att du har valt rätt kulör.

Lär dig mer om olika kulörer

Olika kulörer kan skapa helt skilda känslor i ett rum. En ljus ton av en kulör kan kännas lugn och harmonisk, medan en skarp nyans av samma kulör, kan uppfattas på motsatt sätt och ta väldigt mycket plats och energi. Ibland kan det vara klokt att välja en varmare nyans, ibland en kallare. Dels beroende på ljus från fönster och belysning, dels beroende på den känsla man vill uppnå. Här nedan får du lära dig lite mer om olika kulörer, vad de står för och hur de kan uppfattas och ibland förändras på en vägg.

Vitt

I vårt mörka, nordliga land är det inte konstigt att vitt är den absolut populäraste kulören att måla sitt hem med. Kulören passar lika bra på golv, väggar, i tak som på möbler. Vitt associeras ofta med något positivt, som renhet, oskuld och glädje. Vitt är även en praktisk kulör eftersom den kan kombineras med alla andra färger. En annan fördel är att vita rum känns ljusa, luftiga och betydligt rymligare till skillnad mot hur mörka rum uppfattas. Tänk bara på att vitt kan dra åt en nyans i ett rum mot norr medan samma vita kulör kan uppträda på ett helt annat sätt i söderläge. Provmåla alltid om du är osäker!

Vit och ljus inredning

Beige

Om du vill skapa ett rum som ger en känsla av trygghet och avkoppling så är beige rätt färg. Beige brukar betraktas som en praktisk neutral baskulör som får andra kulörer att framträda. Genom att addera kulörstarka inredningsdetaljer, fondväggar och möbler i ett beige rum kan du skapa ett ombonat och hemtrevligt intryck. Tänk på att beige förändrar sig beroende på om det finns varma eller kalla färger i närheten.

Beige väggar

Grått

Visste du om att grått brukar symbolisera intellekt, kunskap och vishet? Det sägs även att kreativa människor ofta trivs i gråa rum, vilket gör att kulören passar extra bra i arbetsrum. Grått är en praktisk grundfärg och finns i ett oändligt antal variationer som alla gör sig riktigt bra i kombination med andra accentfärger. Men, det kan vara bra att känna till att grått kan upplevas som kall med en dragning åt lila i rum mot norr. För att undvika det kalla intrycket kan man istället välja en grå kulör med en liten dragning åt gult eller rött.

Gråa väggar i vardagsrum

Blått

Blått är en populär kulör som utstrålar förtroende och som sägs främja kreativitet och kommunikation viket gör att den passar bra i exempelvis föreläsningssalar. Den blå kulören sägs dessutom vara lugnande, rogivande och svalkande vilket gör den till en uppskattad färg i sovrum. Kalla nyanser, som blått, brukar ge en illusion av att utrymmen förstoras vilket är en fördel i små rum. Samtidigt är det bra att känna till att blått lätt kan ändra kulör beroende på vilket väderstreck rummet är placerat mot. I ett rum mot söder upplevs ofta den blå kulören som ljusare än vad den egentligen är. Om den blå kulören drar åt grönt förskjuts nyansen istället mer åt det gröna hållet. I ett rum mot norr kan svärtan i den blå kulören öka och får då en liten förskjutning mot rött vilket gör att färgen kan upplevas som lilaskiftande blå.

Blåa väggar

Lila

Eftersom lila är en blandning mellan blått och rött kombinerar den stabiliteten i blått och energin i rött. Lila brukar associeras med visdom, värdighet, kreativitet, mysterier och magi. Lila sägs även uppmuntra till kärlek, inspiration, romans och passion och passar därför alldeles utmärkt som sovrumsfärg!

Lila väggar

Rosa

Rosa är färgen för dig som vill ha ett rum som utstrålar en känsla av stillhet och lugn. Visste du om att rosastår för glädje och optimism samt att färgen är en symbol för kärlek och ömhet, medan rött står för passionerad kärlek?

 Rosa vägg

Rött

Rött brukar betraktas som en kraftfull och energifylld färg som höjer vårt blodtryck samtidigt som adrenalinet flödar extra mycket. Det innebär att röda rum ofta gör oss mer aktiva, hjärtat slår snabbare och man blinkar oftare vilket innebär att kulören inte alltid är rätt färg att ha i ett sovrum, trots att rött är den stora passionens färg. Rött är trots allt en varm kulör som ofta ger ett ombonat intryck vilket gör att det går att skapa mer värme i ett kallt rum mot norr genom att använda röda kulörer.

Röda väggar

Gult

Gult är perfekt att använda om du vill tillföra ljus och värme till ett rum. Rum mot norr brukar ofta kännas kallare än rum i söderläge. Genom att måla väggarna mot norr gula kan rummet värmas och få ett mer ombonat intryck. Gult brukar även anses vara en positiv färg som ger en upplyftande känsla av optimism, värme och lekfullhet.

Gula väggar

Orange

Orange är en varm färg som står för glädje och lycka. Genom att måla väggarna i ett rum med orange färg skapas ett varmt och ombonat intryck, även i rum mot norr. Orange är fylld med energi och lycka, vilket bidrar till att kulören aktiverar oss och passar därför extra bra i rum där man vill umgås och prata. Eftersom orange även ska stimulera aptiten passar den även perfekt i kök och matplatser.

Orange vägg

Grönt

Grönt anses ha en lugnande effekt på oss människor och associeras därför med stabilitet, harmoni och tillväxt. Färgen står även för ömhet och generositet samtidigt som den har en tröstande och lugnande verkan. Det sägs också att grönt skärper våra sinnen och att det därför är lättare att utföra precisionsarbeten i gröna rum. Grönt finns både i mycket varma och mycket kalla nyanser och de olika färgerna kan ge helt olika intryck till ett rum. Visste du förresten om att grönt är den kulör ögat kan se flest nyanser av? Börja därför alltid med att provmåla innan du sätter igång att måla ett helt rum för att undvika oväntade överraskningar.

Gröna väggar

 

Foton via Beckers och Jotun/Lady