Ge dina julkulor ett nytt liv

Vi har tidigare varit hemma hos Mia Kinoko som driver butiken Kinoko och gjort ett reportage. Nu får vi spana in när hon gör om julkulor!

– Jag har några vita stora julkulor som en gång för länge sedan köptes på rea för att en dag dekoreras och bli mer personliga. Nu har jag äntligen har jag tagit mig tiden att göra det, berättar pysslaren Mia Kinoko.

Du behöver:
Julkulor
Eltejp
Tårtpapper eller glasunderlägg med spetsmönster
Satinband
Sprayfärg
Kartong att hålla bakom julkulan när du sprayar.

Börja med att tvätta rent kulorna och tejpa sen runt knoppen där snöret sitter. Häng sedan upp dem så blir det lättare att få sprayfärgen jämt. Jag valde ett träd och att spraya utomhus då det annars luktar väldans mycket inomhus. Börja med färgen som du önskar underst.

När färgen väl torkat ordentligt tar du tårtpappret eller spetsmönstrade underlägget och håller ovanför kulan. Spraya lätt och flytta pappret runt kulan där du önskar mönstret. Torka, klipp ner tejpen en bit och vik över. Trä i nya snöret.

Vill man inte ha dem i julgranen går det lika bra att hänga upp dem på en gren.

När jag ändå var i farten med att spray passade jag på att göra om en gammal bakpulverburk så den blev mer kalasig. Så enkelt men ändå så väldans fint. Rengör locket ordentligt och spraya locket. Klä in bakpulverförpackningen med presentpapper. Lättast gör du det genom att mäta höjden på burken och sedan omkretsen. Klipp ut pappersbiten och limma fast med limstift.

Sen hade jag visst en gammal pepparkaksburk hemma. Den fick även den ett par lager sprayfärg. Botten av vinrött och guldigt spetsmönster. Som görs som med julkulorna. Du lägger helt enkelt tårtpappret mot föremålet och sprayar sen lite lätt tills du känner dig nöjd.

Lägg spetspappret på kulan och spray lite lätt i hålmönstret. För den som inte vill få färg på händer är handskar bra att ha på sig då färgen lätt hamnar på händerna när man håller i spetspappret.

Fler inlägg