En storfamiljs tapetmecka

Jag kommer fram till huset i Huddinge en höstdag i september och blir invinkad till den fina bakgården. Mia och Kenneth köpte det mjukt duvblå parhuset på 126 kvm för 11 år sen och det de föll för var den perfekta planlösningen.

– Ingen kan tro att det faktiskt ryms fyra sovrum på övervåningen. Det är helt perfekt när man har fyra barn som vi har säger Mia och ler nöjt.

Innergården består av altan och grusplan med en stor mängd odlingar.

– Jag älskar att odla, säger Mia.

I år har även en pool tillkommit och familjen har stannat hemma och myst där mest hela sommaren. Det är en harmonisk känsla över både innergården och huset och jag förstår det härliga i att inte behöva packa iväg sig och fyra barn på utflykter var dag.

Vad jag är där för att titta på är hur Mia har lyckats hålla den röda tråden genom hela huset trots att varje rum har olika tapeter. När jag frågar hur de har lyckats få så fin känsla med färgerna i huset svarar hon att hon började med att se till vad de hade för möbler i hemmet och i vilka färger de gick i och valde utifrån det tapeter.

– Tänk lite i färgskalor. Jag har tänkt blått och grönt i huset som den röda tråden för att hålla ihop känslan och inte bli för spretigt. Men så får man ju så bra hjälp i färgaffären också. De ser och visar vilka kulörer som matchar vilka tapeter. Men det är bra om man har bestämt sig för några få färger innan man kommer dit. Annars finns det för mycket att välja på, menar Mia.

Det är en fråga jag har, hur förbereder man sig och väljer ut tapeter ur denna djungel av leverantörer och mönster?

– En bra inspirationskälla är Instagram och då är det lätt att snabbt urskilja vilka tapeter man gillar och vill gå vidare med. Sök på inredningskonton, botanisera runt och spara ner dina favoriter som du sedan kan visa i färgaffären.

Hur valde du tapeter till just ert hem?

– Den till köket vann jag i en tävling säger Mia och skrattar. Och de andra har jag köpt in vartefter jag har inrett. Andra gillar att titta på tv-serier. Jag njuter istället av att inreda och dekorera på min fritid.

När man följer ditt konto på Instagram upplever man att du gör om ytorna ofta?

– Ja, visst gör jag om ofta men jag tror också jag har lyckats utnyttja varenda skrymsle och vrå och dekorerat dem för att få ett så ombonat hem som möjligt. Jag tycker om att använda tapeter ihop med enfärgade väggar där detaljer som tavlor och pryttlar kommer fram bättre än på mönstrade tapeter. Men för den som inte har så mycket att sätta upp på väggarna så är ju tapeter i hela rummet perfekt då det fyller ut rummet fint.

Hur kommer det sig då att ni valde att tapetsera så mycket?

–Tja, börjar man med ett rum så får man mersmak och vill få alla rum så härliga och inramade. De blir som små konstverk, rummen alltså. Samma sak med färg. Jag började med att måla en dörr på ovanplan och när jag såg hur fint det blev så målade jag om alla dörrar.

Om familjen Claesson
Mia Claesson: 39 år och driver butiker Kinoko som är barn- och inredningsfokuserad. Hon säljer också sina och familjens ullprodukter i ett stånd under den välbesökta julmarknaden i Gamla stan varje år. Kenneth Claesson: 40 år och distrikschef på Svenska bostäder. Barnen: Elliot 15 år, Juliette 13 år, Leonard 11 år och Timothy 5 år.
Instagram: @miakinoko
Hemsida: kinoko.se

Tapeter

Vardagsrum: Blå tapet är från Boråstapeter, Nocturne blå sense of silence.
Kök: Tapeten kommer från Mr Perswall, Water colour garden.
Timothys rum, barnrum: Kommer från Engblad & co, Decorama Eu ljusblå 2016.

Vill du handla tapet? Klicka HÄR för att komma till vår tapetshop.

Fler inlägg