Ett drömhus från sekelskiftet

Välkommen hem till familjen Richards!
Solen står högt på himlen och det ligger ett vackert sken över den lindblomsgröna fasaden. Sedan familjen flyttade in har huset renoverats varsamt, allt för att bevara den ursprungliga charmen.

Josefine och Brett har både hunnit med att bo i Bretts hemland Australien och i centrala Stockholm. För åtta år sen landade familjen Richards i ett sekelskifteshus i lummiga Saltsjö-Boo där Happy Homes fick hälsa på en varm vårdag i maj. Familjen är nu inne på sitt åttonde år i huset med det ståtliga tornrummet.

På den härliga trappan äter familjen ofta frukost under sommaren. Det finns till och med möjlighet att få färska ägg serverade då barnens gamla lekstuga gjorts om till ett hönshus. Josefins syster har nämligen egna höns och på sommaren flyttar några av dem in hos familjen i Saltsjö-Boo. – Hönorna är väldigt tama och brukar sätta sig i knät på mig, berättar dottern Aimee.

Familjen spenderar mycket tid i sin trädgård. I ett hörn av den grönskande trädgården står familjens växthus där det odlas olika sorters vindruvor, kryddor och grönsaker. Här inne äter de ofta middagar med vänner och familj. Då huset är från 1909 har Josefine och Brett försökt bevara sekelskiftesdetaljerna i alla renoveringar de gjort. Under 2017 målades huset om. – Det var lite för mycket ”Pippi Långstrump” över huset när det var gult, säger Brett och skrattar.

Husets originalfärg var en mörkare grön kulör vilket de upptäckte vid ommålningen. – Det blev lite extra kul att vi landade i en grön kulör så att huset fick tillbaka lite av sin historia.

Paret tittade mycket på hur hus var färgsatta i början av 1900-talet, med hjälp i butik och egen research fann de att tre kulörer på hus var vanligt då. De landade till slut i den lindblomsgröna fasadfärgen.

– Vi fick hjälp med att välja ut rätt kulör och vi fastnade för en behaglig grön kulör som skiftar beroende på ljus, berättar Josefine. Fasadfärgen matchades med en mjuk vit kulör på foder och knutar samt en djup röd kulör på fönster och dörrar. – Det känns fantastiskt att få njuta av vårt nymålade hus nu när man äntligen kan spendera tid utomhus, säger Brett och Josefine håller med.

"Det var lite för mycket Pippi Långstrump över huset när det var gult."

Familjen Richards
Familjen: Josefine, Brett, barnen Aimee 10 år och Isak 6 år.
Bor: I en villa från år 1909 i Saltsjö-Boo.
Gör: Josefin är kreativ chef och Brett arbetar som regissör.

Fler inlägg