fröken turkos uppmanar – Låt ditt hem berätta berättelsen om dig

Hon beskriver sig själv främst som en kreatör och inspiratör med mottot – mer färg åt folket, för färg gör oss glada. Leonor Juhl är en konstnär, fotograf, inredare sedan mer än tjugo år tillbaka och uppdragen har varit många och varierande. Som profil på sociala medier kallar hon sig Fröken Turkos och det kan man nästan ana, kommer från hennes magiska hem fyllt av just turkosa, gula och rosa kulörer. Vi på Happy Homes älskar färg och vill såklart inspirera så många som möjligt att våga måla eller tapetsera sina väggar och utmana att måla annat än vitt och beige. Därför tar vi ett snack med Fröken Turkos kring hennes bok Inred med färg och får ta del av hennes tips och råd.

Hela du andas färg – hur tänker du kring färger och hur man ska välja färg till sitt hem?
– Jag tänker inte på trender utan mer på det som gör mig glad eller det som gör andra glada. I Sverige så inreder folk mest med ”vitt och fräscht” och kanske lite svart och grått också, säger Leonor och fnissar. Hon tror det finns för lite kunskap om färg och det var därför hon började skriva på boken.
– Jag tycker inte det ska behöva vara så svårt med färg – det är ju inte på blodigt allvar. Om vi lär oss mer om färger och vad de väcker för känslor och vad det kan göra med oss så kommer vi bli intresserade av att använda mer färger i hemmen.

"Låt ditt hem berätta berättelsen om dig. Ditt hem ska berätta din story."

Leonor pratar om hur man kan inreda personligt genom att tänka på hur man är som person och försöka uttrycka det med färger och gå in för att skapa en röd tråd genom hemmet. Är det så att du tycker om att läsa böcker, interagera det i ditt hem. Inred med böcker som syns, i bokhyllan, i en mysig läshörna som du inreder med en skön fåtölj, travar med favoritböckerna, en härlig pläd, bra belysning för att läsa osv. Låt ditt hem berätta berättelsen om dig. Ditt hem ska berätta din story, säger Leonor.

Vi som har följt dig i många år fascineras av hur du kan hålla dig till din färgskala hemma i alla skrymslen och vrår?
– Haha, jag har haft samma färgskala i många år men tröttnar aldrig på den.

 

 

 

Ett tips när man ska välja färg är att utgå från vilken känsla man vill ha i det i rummet, vad man associerar med den färgen och vad får det en att minnas.

I boken, som vi på Happy Homes tycker fungerar som en handbok i färglära och inredning, får man lära sig steg för steg hur man kan tänka när man vill göra om i sitt hem. Det finns också en stor mängd inspiration och smarta inredningstips som hur effektfullt det kan vara med dubbla gardiner eller att duka med blandat porslin i olika färger och mycket mer.

INRED FÄRGSTARKT & PERSONLIGT

1. Lek med färger och mönster, välj gärna en färgskala som harmoniserar.

2. Grupper. Få till en vacker komposition med dina prylar genom att gruppera dem.

3. Färgstäm. Gruppera prylar i samma färg. Låt ett skåp eller ett bord bli platsen för din samling.

4. Tavelvägg. Gruppera även på dina väggar. Variera storlekar och ramar på tavlor.

5. Fyll ditt hem och fönster med blommor och blad.

Det var så härligt att läsa de kapitel som handlar om varje färgs betydelse och blev extra nyfiken på färgen Teal?

– Teal är en ny färg och kommer från fågeln Kricka. Faktiskt så upptäckte jag det när jag var på Happy Homes Billdal (som är min stammisbutik) och pratade med Beata. Min fråga till henne var att jag älskar turkos men ville ha en djupt murrig och kontrastrik färg. Beata tog då fram kulören ”Teal” och så började jag måla den på väggen och byrån i en något ljusare nyans och adderade massa senapsgula detaljer i rummet. Det blev otroligt effektfullt.

Hur vet man då vilka färger som funkar med varandra?

– Jo, i min bok, Inred med färg, så visar jag färgcirkeln med tolv tårtbitar/färger och har listat hur de kan delas in på olika sätt i olika typer av färgscheman. Till exempel primärfärger, sekundärfärger, tertiärfärger, komplementfärg och neutral färg. Sen går jag igenom exempel på hur man kan inreda enligt ett analogt, monokromatiskt, triadiskt, splittrat eller kompletterande färgschema steg för steg. I slutet av boken har jag även gjort ett litet lexikon.

Färgschemat på denna bild kallas kompletterande och det betyder att man jobbar med två färger som sitter på motsatt sida om varandra i färghjulet.

"jag älskar turkos men jag ville ha en djupt murrig och kontrastrik färg. Beata tog då fram kulören Teal"

I all denna färgkaskad så skriver du ändå om vikten av att ha svart färg i sitt hem, berätta lite!
– Svart är precis som vitt min ”assistentfärg”, som hjälper till med att skapa kontrast i ett rum. Jag brukar prata om svart som en fantastisk färg med jordningseffekt som ger ögat en plats att vila. När du har alldeles för många ljusa och luftiga färger så kan rummet kännas som det svävar. Då kan svart komma in och skapa ordning och reda i kaoset.

Har du några andra tips inför alla val?
– När du har gjort din moodboard så är det lätt att luta sig mot den.

TIPS – HITTA ACCENTFÄRGEN!
Om du tycker det är svårt att hitta den där accentfärgen kan du alltid kika på tapeter eller textilier. Kanske har du en favorittavla, något fint mönstrat tyg, en färgglad matta, prydnadskudde eller något annat inredningsobjekt du gillar lite extra? Då kan du helt enkelt kopiera det färgschemat. Studera tapeten eller textilen. Se efter vilken färg som de har använt som bas och sen vilken som är accentfärgen. Där är det redan ett proffs som har tänkt till när det gäller färgsättningen för att skapa en behaglig färgkombination.

Leonor skriver också om vikten av att göra en moodboard innan man börjar köpa in färg och tapet. Vi har en tjänst på Happy Homes som heter Färgsättning. Bokar man den tjänsten så innebär det att vi hjälper kunden med att bland annat ta fram en moodboard.

Får du spillbitar över efter tapetseringen kan du enkelt göra en löpare till en middagsbjudning av den tipsar Leonor.

Vad tycker du om tapeter i inredningen?
– Jag älskar tapeter – det absolut det bästa jag vet! Ett konstverk man sätter på väggen. Det är ett sätt att få in sina egna känslor på väggarna och alla färger som är i tapeten kan man sen jobba med om man vill måla väggar eller möbler.

Har du några heta tips kring tapeter och tapetsering?
– Ja, låna hem tapetprover/böcker och kolla hur ljuset faller olika tider på tapeten i det rum du tänkt tapetsera. Är den för mörk, för ljus, hur faller ljuset? Det är även bra att belysa tapeten och se vad man tycker om den då. Om du sen vill måla någon möbel eller vägg intill tapeten så är ett hett tips att använda basfärgen som är i botten på tapeten och måla med den.

Eller ta upp detaljer som accentfärger. Och ta hjälp av din Happy Homes butik att mäta upp så du får rätt antal rullar.

Hur ofta gör du om i hemmet?
– Haha, min man brukar säga att han inte känner igen sig i sitt egna hem. Sen vi tryckte boken så har jag tapetserat bakom soffan med en magisk tapet från Designers Guild, Aubriet. Jag har hängt upp nya gardiner samt målat turkost på väggen bakom spisen.

Leonor tycker också att man kan gå till sin Happy Homes butik och helt enkelt berätta vad man tycker om; mönster, geometriskt, fåglar eller blommor och de kommer ställa frågor till dig och sedan ta fram förslag. Vi bad Leonor dela med sig av sina tapetfavoriter.

Fröken turkos favorittapeter

Fler inlägg