Hästgården i Vallentuna som fick en make over

Happy Homes besökte hästgården Lära med djur i Vallentuna för att se hur fint det blev efter att de hade gett gården en make over med färg från Happy Homes. Se förebilder lite längre ner.

Lära med Djur är en ideell förening som riktar sig till människor med funktionsskillnader och de använder sig av hästar och andra mindre djur som terapeutiska och pedagogiska hjälper. Verksamheten består av två grenar – en ridverksamhet för barn, ungdomar och unga vuxna samt daglig verksamhet enligt LSS.

Happy Homes träffade Hanna som grundade och startade upp verksamheten för 3 år sen. Hon hade tidigare jobbat i särskola med utslussning av eleverna i samhället och där och då föddes fröet till dagens verksamhet. Hon utbildade eleverna på Naturbrukslinjen och märkte att hästar funkade väldigt bra med målgruppen. Det skapade en sysselsättning och meningsfullhet i tillvaron.

Hon berättar att det blir väldigt konkreta uppdrag för eleverna här vid ridanläggningen, att nu behöver hästarna matas eller det behöver mockas i boxarna. Här får de en helhet; hämta, ge mat och de blir delaktiga under hela processen.Genom att lära sig att samarbeta med hästen så blev det också lättare att samarbeta med människor.

– Det är ett helt nytt sätt att arbeta på och det är otroligt givande att se hur eleverna utvecklas säger Hanna.

"Det är givande att se hur eleverna utvecklas"

Ridningen på stallet är bara till för barn och ungdomar som behöver hjälp med funktionsvariationer, arbetsträning och sysselsättning.

– Här får eleverna en chans att vara stolta över sin personlighet. De är oftast vana vid att folk tar hand dem men här får man ta hand om någonting själv och utveckla sin grov- och finmotorik, sitt språk och empati.

Hanna säger som exempel att ”Här måste man gå ut och mocka hagarna för om vi inte gör det mår hästarna inte bra.” Och då känner eleverna att det har gjort fint för hästarna för att de ska må bra och hålla sig friska.

Hanna märker att när eleverna får jobba och vara delaktig så guidar det dem vidare i det sociala samspelet.
– Vi har en 35 uppsittningar i veckan och märker att  elever som inte ens gått i skolan innan, gör det nu. Vår verksamhet tar fram det bästa i en.

– Målgrupp på skolan är ganska förbisedd i samhället. Lära med djur kommer ta lång tid men kommer vara kul på vägen. Eleverna ska ha ett stall att vara stolta över, och ett stall att trivas i.

Lära med djur arrangerar även riddagsläger för samma målgrupp på somrarna. Vi konstaterar att föreningen som finansieras av stiftelser gör mycket gott för eleverna.

Hanna är väldigt glad och stolt över detta arbetet och drömmer om att starta upp fler stall, ha fler ställen ute i landet. Vi önskar Hanna all lycka framöver! Happy Homes är stolta och glada att Hanna med personal och elever har målat alla väggar  med färger och tillbehör från Happy Homes.

Fler inlägg