Lägga klinkers utomhus

Går du och funderar över om du ska lägga klinker utomhus, exempelvis på terrassen? Klinker är ett utmärkt val på uteplatsen och idag finns det ett stort utbud klinkers som fungerar fint att lägga både inom- och utomhus.

Ett bra val utomhus är plattor av granitkeramik. Granitkeramikplattor är täta och suger upp minimalt med vatten vilket gör dem frostsäkra och därmed möjliga att lägga i vårt nordiska klimat. Tänk på att välja en platta som är halksäker och gärna oglaserad för att undvika skador på glasyren som kan uppstå av exempelvis frost eller snöskottning. Undvik även plattor med porös yta, så som terrakotta- och cementplattor.

Jämna och släta betongplattor är ett bra underlag för plattsättning utomhus, då materialet inte är fukt- eller frostkänsligt. Det är en fördel om betongplattan har en lutning från huset som kan leda bort vattnet. Tänk på att betongen måste vara helt torr innan du sätter igång med plattsättningen.

Använd produkter som är frosttåliga och anpassade för utomhusbruk. Ytan grundas med primer och fixet appliceras med en tandspackel, lägg fix  både på betongen och på plattan. Det är viktigt att få 100% täckning mot plattan. Fogning kan ske tidigast ett dygn efter plattläggningen.

Vi på Happy Homes kan både bidra med den hjälp och kunskap du behöver för att kunna genomföra ditt projekt. Om du inte vill göra jobbet själv kan vissa butiker även hjälpa till med hela arbetet. Kontakta din Happy Homes-butik för mer information.

Foto: Golvabia

Fler inlägg