Måla i grönt – så väljer du rätt nyans

Grönt anses ha en lugnande effekt och associeras med välmående. Kulören är en av de stora trendfärgerna för året 2020. Från harmoniskt grågrönt till djupt skogsgrönt – den fina kulören finns i en mängd olika tappningar. Dämpad, frisk eller frodig – oavsett rum så är det en trevlig färg att omge sig med.

Grönt anses ha en lugnande effekt och associeras med välmående och natur. Det gör den till ett utmärkt val i sovrummet där vi gärna målar i svala toner för att hjälpa den goda nattsömnen på traven. En svalare grön som skiftar i blått eller grått är ett populärt val i sovrummet, men för en mer ombonad känsla kan man satsa på en mer gyllene kulör.

Dämpat och gyllene grönt i sovrummet. I bild målat i Lady Supreme Finish 8302 Lagerträd från Jotun. Foto: Jotun

 

Precis som den gröna nyansen är varm eller kall så påverkar det om den är dämpad eller klar. En dämpad grön färg, med svärta eller en gråaktig känsla, är subtilare och lugnare på väggen.

Rummet i bild är målat i Light olive från Lycke. En vacker grönton som är lätt att använda i alla typer av hem för at skapa en optimistisk och elegant atmosfär. Foto: Jesper Florbrant för Happy Homes

Klicka här för att se hela kulörkartan från Lycke – Scandinavia, a way of living

Ljusa nyanser av grönt förstorar rummet och är ett bra val när man vill få hemmet att kännas mer luftigt. Här en dämpad mint som är ljust samtidigt som den sätter färg på väggen.

I bild färgen Lady 7637 Exhale från Jotun.

Läs också: 

Måla om sovrummet för att få bättre sömn 

Salvia 825 från Beckers är en grön väggfärg som ger ett diskret intryck.

Tips!

Dagsljus och belysning påverkar väggfärgen. Dagsljus får färger att kännas kallare samt mer blå i tonen och det gäller särskilt i rum som vetter mot norr som inte har direkt solljus. Rum mot syd har däremot ett varmare ljus och därför kan samma kulör upplevas annorlunda i olika rum i hemmet.

Läs också:

– Färgtrender 2020, fyra naturnära färgtrender

 

Fler inlägg