Måla möbler och snickerier inomhus

De flesta snickerier inomhus går att måla. Hos Happy Homes har du ett näst intill oändligt antal kulörer att välja mellan. Dessutom går färgerna att få i olika glansgrader, från matt upp till högblank. Tänk på att olika färger ser olika ut beroende på vilken glansgrad du väljer. Till exempel, om du väljer en högblank färg måste du vara extra noga med förarbetet då eventuella ojämnheter framträder extra tydligt.

FÖRARBETE PÅ TRÄRENA, OMÅLADE YTOR

Börja med att slipa ytan med ett fint sandpapper i träets fiberriktning. Damma sedan av ordentligt. Stryk kvistar med kvistlack för att undvika gula genomslag. Därefter grundmålar du med lackfärgsgrund. När denna har torkat, kan du spackla igen hål och ojämnheter med snickerispackel. Slipa när spacklet har torkat och damma av ytan, mellanstryk sedan med ytterligare ett lager grundfärg.

FÖRARBETE PÅ TIDIGARE MÅLADE YTOR

Rengör ytan som ska målas med Målartvätt. Skrapa bort löst sittande färg och mattslipa hårda, glansiga partier med ett fint sandpapper. Damma sedan av ordentligt. Grundmåla med lackfärgsgrund. När det torkat, kan du spackla ojämnheter och sprickor med snickerispackel. Låt torka och slipa sedan och damma av noggrant. Mellanstryk återigen med lackfärgsgrund. Avsluta med en lätt avslipning.

NU ÄR DET DAGS ATT BÖRJA MÅLA

Städa rummet ordentligt innan målningsarbetet för att hindra partiklar att fastna i färgen.

Försök att stryka ut färgen så jämnt som möjligt. Måla flödigt med mycket färg men försök samtidigt undvika att färgen börjar rinna, speciellt på stående ytor. Dagens vattenburna lackfärger torkar snabbt och därför gäller det att inte arbeta med färgen länge på samma ställe, i värsta fall kan det bidra till ett randigt resultat. Genom att öka luftfuktigheten i rummet och samtidigt sänka temperaturen torkar färgen saktare och du får därmed mer tid på dig att arbeta med färgen innan den sätter sig. Använd en pensel av hög kvalitet eller en lackfärgsroller för bästa resultat, det lönar sig i längden. På större ytor är det vanligtvis enklare att använda en filtroller.

Låt färgen torka ordentligt innan du belastar de nymålade ytorna, det tar ungefär en vecka innan färgen har fått sin slutliga hårdhet.

HAPPY HOMES TIPSAR:

Stäng dörrar och fönster och spruta gärna vatten i luften med en blomspruta för att få bort de sista dammpartiklarna från luften innan du börjar måla.

Fler inlägg