Måla på tapet

Ibland tröttnar man på sina tapeter och vill ha en snabb och rätt så enkel förändring. Då kan lite färg göra stor skillnad. När du målar på tapet är det viktigt att göra ett ordentligt förarbete innan du sätter igång med målningen, då blir slutresultatet mycket bättre.

FÖRARBETE

Börja med att skydda golvet genom att lägga ut täckpapp. Maskera därefter alla lister med maskeringstejp.

Om väggen endast är tapetserad en eller två gånger går det ofta bra att måla direkt på ytan, förutsatt att tapeten sitter ordentligt. Känn efter med händerna så att tapeten inte sitter löst någonstans. Undersök extra noga uppe vid taket, runt lister och i hörn så att tapeten inte har släppt. Småbitar kan limmas tillbaka, men om tapeten har släppt på större ställen är det säkrast att riva bort det som sitter löst.

Om tapeten är slät kan du skära bort eventuella skarvar med en tapethyvel, men undvik detta om tapeten är strukturerad då du riskerar att få släta partier i strukturen. Spackla hål och revor och slipa därefter ytan för att få den jämn och fin. Ta noga bort allt slipdamm.

En vinyltapet måste rivas ner helt. Ofta är de spaltbara vilket innebär att du kan dra bort ytan och kvar blir en tunn pappersyta som går bra att måla på.

Om väggen är tapetserat med flera lager tapeter så är det säkrast att riva ner alla tapetlager. Om tapeten är svår att få ner kan du testa att blöta tapetytan med en blomspruta. Enklaste sättet att få ner en tapet som sitter ordentligt är med hjälp av en ångmaskin. Spackla ojämnheter och slipa väggen jämn. Om väggen blev ojämn efter att tapeten revs ned, kan ytan behövas bredspacklas. Efter bredspackling slipas väggen ordentligt, se till att få bort allt damm. Grundmåla sedan för att få en jämnt sugande yta.

Tänk på att alla ojämnheter kommer att synas även efter målningen.

 

NU ÄR DET DAGS ATT MÅLA

Måla alltid taket innan du målar väggarna. En nymålad vägg kan annars göra att taket ser smutsigt ut.

Sparmåla väggpartierna närmast tak, lister och i hörn med en pensel. Rolla därefter väggfärgen från golv till tak 2 gånger, låt färgen torka mellan strykningarna.

Övermålade tapeter kan ibland få blåsor på väggen, vanligtvis försvinner de när färgen har torkat, vänta till nästa dag. Om blåsorna stannar kvar efter torkningen kan du skära upp blåsan och därefter spackla, men tänk då på att det medför en annan ytstruktur på just det stället.

Tänk på att ta bort maskeringstejpen innan färgen har torkat för att undvika att den nymålade färgen följer med tejpen!

Foto: Beckers

Fler inlägg