Sätt kakel över diskbänken

Kakel är snyggt, finns i massor av olika utföranden och är lätt att hålla rent. Det ger en fin inramning till köksbänken och är ett relativt enkelt sätt att förnya köket. Kort sagt, vill du snabbt ge ditt kök en ny känsla är det kakel du ska välja!

FÖRARBETE

Ett bra genomfört förarbete är a och o för ett lyckat resultat. Mät upp ytan och beräkna materialets åtgång. Glöm inte att räkna med fogarnas bredd! Räkna även med en extra plattrad bakom spisen, som i många kök är lägre än köksbänkarna. På ytor där köksbänken inte styr platthöjden markerar du var den sista plattraden ska sluta.

Dra ut spisen och ta bort eventuella lister. Skydda golv och bänkytor. Om du redan har kakel ovanför bänkskivan måste dessa knackas loss. Även löst underlag och överflödig pust tas bort med hjälp av en hammare och stämjärn eller skruvmejsel. Borsta noga rent underlaget från pustrester och damm.

Laga större skador med murbruk, lagningsmassa eller gipsputs. Mindre hål och ojämnheter kan lagas med spackel. Slipa sedan hela ytan med sandpapper så att den blir jämn. Rengör ytan från damm.

NU ÄR DET DAGS ATT KAKLA

Om du ska kakla på en gipsvägg bör den först rollas med så kallad primer för att få fästmassan att fästa bättre.

En given regel är att alltid börja kakla i ett hörn. Lägg fästmassa på väggen med hjälp av en murslev, dra sedan ut fästmassan jämnt över ytan med en tandad spackelspade. Massan torkar relativt snabbt så förbered en bit åt gången. Sätt den första kakelplattan i nedre hörnet och tryck till ordentligt. Tänk på att lämna plats åt fogarna mellan kakelplattorna samt ner mot köksbänken. Genom att använda fogsnöre eller fogkryss i hörnen får du exakt samma mellanrum mellan plattorna. Tryck in fogkrysset tillräckligt djupt i fästmassan så att det i ett senare moment täcks helt av fogmassan. Om kakelplattorna måste delas, görs det med en kakelskärare. Om kanten blir lite ojämn så kan den slipas till med en kakelfil. Sätt gärna den delade plattan så undangömt som möjligt, exempelvis i ett hörn.

Kom ihåg att kontrollera att kakelfogarna är raka med jämna mellanrum!

FOGA KAKLET

När hela kakelsättningen är klar är det dags att foga. Använd en fuktad svamp till att fukta kakelfogarna innan du fyller i dem med fogmassa. Stryk ut fogmassan i sicksackmönster med hjälp av en gummispackel. Lämna fogen mot diskbänken öppen. Dra bort överflödig massa med diagonala rörelser.

När fogen är halvtorr kan du torka rent kaklet med en lätt fuktig svamp. Efter ytterligare en timmes torktid kan du finputsa kakelytan med en torr svamp eller trassel.
Avsluta med att fylla fogen mellan nedre kakelraden och köksbänken med silikon, som du jämnar till med ett finger fuktat med lite diskmedel.

Fler inlägg