Proffs
  • Välkända varumärken
  • Säkra leveranser
  • Betala mot faktura
Logga in/Registrera

Meny

heltäckningsmatta

Heltäckningsmattan - en riktig mystrend!

En heltäckningsmatta är ljuddämpande och höjer mysfaktorn avsevärt i rummet. Men hur svårt är det att både välja och lägga textilgolv? Vi ställde några väl valda frågor till vår golvexpert Peter Gjörloff.


heltäckningsmatta i sovrum

Heltäckningsmatta blir allt mer populärt från att ha varit helt bortstädat efter 70-talet då det lades heltäckande mattor på alla tänkbara och otänkbara ytor. Vi har tagit hjälp av Happy Homes alldeles egna golvexpert Peter Gjörloff som guidar oss till hur man kan tänka och välja när man är sugen på att lägga heltäckningsmatta.


– Idag ser vi återigen en större efterfrågan av textila golv där vi idag lägger det mest i allrum, sovrum, trappor och även i källarplan. Vi guidar vi i butiken kunderna till att tänka rätt golv på rätt på plats.Vad ska man tänka på när man lägger en heltäckningsmatta?
– Man ska tänka som med alla andra golv. Man ska alltid sträva efter att underlaget ska vara så slätt som möjligt även om textilgolvet är mer förlåtande än andra material.Kan inte fukten i källarplan vara ett problem för textilmattan?
– Det går alldeles utmärkt så länge man lägger en matta som är ”öppen” så att man inte stänger inne i fukten. En av fördelarna just i källarplan textilmatta isolerar bättre och golvet känns varmare.


"Kan man lägga en heltäckningsmatta själv? – Absolut, det kan man definitivt göra!"

Produktbilder heltäckningsmatta

Det finns lite olika material, ull, sisal, konstfiber – berätta lite om de olika!


– Ullmatta är ju en naturprodukt och det ligger ju i tiden. Fördelarna med ullmattan till är att den är mer självrengörande – smutsen fastnar inte så lätt i den. När rengöring behövs bör man dock inte använda sig av vatten utan medel från fackhandeln eller vanlig dammsugning.Sisal är ju också ett naturmaterial. Den är mer robust vilket kan vara en  nackdel då den kan upplevas stickig att gå på. Den är inte lika komfortvänlig, men ack så snygg.


Allra vanligast är mattor med konstfiber! 

Nästan allt är i det i dag och man kan få det i olika kulörer och olika kvalitéer såsom polyamid eller polypropen och den är dessutom tvättbar med vatten.

Heltäckningsmatta i allrum
heltäckningsmatta mörk

På bilderna ovan: matta Auckland Polar och Camelot Grafit, båda från Golvabia. Du hittar båda hos oss på Happy Homes.När ska man använda sig av öglad matta tycker du?

Öglad matta passar egentligen överallt men framförallt i trappor. Den passar ju också väldigt bra på högt belastade utrymmen typ som en hobbymatta. Vi brukar säga att en öglad matta i en trappa är en billig livförsäkring. Dessutom så fungerar den ljuddämpande.Vad är det egentligen som skiljer en textilmatta från en annan?

– Skillnaderna är många. Olika garn, dess kvalitet och höjder på luggen som avgör hur mjuk mattan är. Textilmatta med högre skuren lugg blir mjukare, mysigare och skapar mer komfort

Produktbild textilmatta

Ska man köpa plattor eller rulle?


– Plattor lägger man fortfarande oftast i offentliga miljöer. Fördelen är att man kan ta bort och byta en platta om den har blivit smutsig eller förstörd. En annan fördel med att ha lägga plattor kan vara i små och trånga utrymmen där det kan vara svårt att komma åt. Plattor är smidiga att jobba med.


Men i de allra flesta fall så lägger kunder hela mattor. Man köper den på rulle, tar hem den, rullar ut den och skär till den. I många fall är man klar där.Vi rekommenderar att man hellimmar mattan för ett mer långvarigt resultat men kan även tejpa den men då endast i kanterna.


Vad är den största skillnaden på en billig och en dyr matta?

– Mattans pris hänger ihop med hur mycket garn som har använts. Mer garn ger en tätare, mer komfortabel och mjuk matta. En högre kvalitet helt enkelt. På baksidan på provet av mattan i butiken står det hur mycket garn per enhet det är i mattan.

Tips heltäckningsmatta

Tips & fakta heltäckningsmatta


• Om man lägger mattan själv och behöver skarva den är det viktigt att man lägger mattan i samma riktning då luggen alltid lutar åt ett håll.

• Tänk på när man gör valet i butiken utifrån ett litet mattprov så kommer mattan oftast upplevas mer flammig på en stor yta.

• Att låna hem ett mattprov i förväg är ett bra sätt att få se lite närmare hur det skulle kunna se ut. På så sätt kan man också ta på mattan och känna vad som känns bäst under fötterna.

• Ofta får man höra att heltäckningsmattor inte passar i alla rum och inte heller på alla golvytor. Detta är inte nödvändigtvis rätt nuförtiden. Det går bra att lägga heltäckningsmatta på betonggolv, men då ska man tänka på att inte ha en matta med ett tätt material på baksidan, utan ett som andas. På så sätt slipper man risk för mögel.


Vad man behöver för att lägga en matta själv:


– Mattkniv + ett antal vassa blad.
– Kantskärare om man vill.


Sugen på att köpa en heltäckningsmatta? Besök din närmaste Happy Homes-butik så hjälper vi dig!


Läs även dessa för mer tips golvläggning

text

5 tips när du ska välja golv

Funderar du på att byta golv? Läs Happy Homes golvexperts lista på 5 värdefulla tips inför ett golvbytet.

Läs mer
text

Vilket golv passar hos dig?

Att hitta rätt golv för rätt plats är inte alltid så lätt. Här listar vi olika sorters golv och hjälper dig på traven i sökandet.

Läs mer