Proffs
  • Välkända varumärken
  • Säkra leveranser
  • Betala mot faktura
Logga in/Registrera

Meny

Toppbanner vita kulörer

Så väljer du rätt vit kulör


Att välja rätt vit nyans kan vara klurigt. Vitt är en av de absolut mest mångsidiga kulörer som kompletterar och förstärker andra färger, samtidigt som den skapar en känsla av rymd och ljus i olika miljöer. Den vita färgskalan sträcker sig bortom en enkel nyans och omfattar en bred palett från varma till kalla toner. Här har vi samlat några tips för hur du bör tänka i ditt val av en vit kulör!


Kulörer i bild ovan, fr vänster: Lycke Lyme Stone White 40 och Beckers Gåsdun 503.

Kalla och varma nyanser av vitt

Vitt är som känt inte bara vitt, men vad bör man tänka på när man ska välja sin vita nyans? Kalla nyanser av vitt har undertoner som slår mot blått, grått och grönt. Medan varma vita nyanser skiftar mot röda och gula toner. Detta kan vara klokt att tänka på om du både vill måla väggar och möbler eller andra snickerier i vitt. Se till att de vita nyanserna går väl ihop och rör sig i samma färgskala, annars riskerar exempelvis en gulvit nyans att se dåsig ut och kan upplevas smutsig mot en kallare nyans av vitt.

Jotun chi

Jotun LADY Chi 7236 är en kritvit kulör som går utmärkt ihop med andra kalla vita nyanser. 

Köp här

Beckers mjölk

Beckers Mjölk 522 är en varmvit kulör som gör sig fin i sovrum, hall, kök och kontor.

Köp här

Tänk på ljusinsläppet

Även dagsljuset och rummets ljusinsläpp påverkar hur du kommer uppleva din valda vita nyans. Norrljus har förmågan att ge en neutral färg en kylande känsla. I motsats till detta, erbjuder ett rum i söderläge något helt annat – här framhävs redan varma toner och kallare nyanser av vitt kan upplevas varmare, tack vare det generösa värmande ljuset.

Lycke vita kulörer

Här ser vi hur olika vita nyanser kan upplevas olika beroende på hur man kombinerar dem.

Lycke siden

Vacker träpanel och fönsternich målad med Lycke Siden 78.

Välj rätt vit kulör till fasaden

När det kommer till att färgsätta fasaden i en vit kulör finns det också en del att tänka på då fasadens omgivning kan påverka hur nyansen upplevs. Det är därför alltid fördelaktigt att provmåla på olika ytor runt fasaden för att se hur kulören upplevs i olika väderstreck och tid på dygnet.


Väljer man en vit kulör utan några undertoner alls, kan fasaden upplevas som överdrivet lysande och se nästintill blåaktig ut. Det kan därför vara en god idé att använda en kulör med viss brytning - detta för att uppnå ett mjukare intryck. En vit nyans med en svagt gul underton ger ett varmare intryck men kommer att upplevas som en klassisk vit färg. Om du istället vill uppnå ett svalare intryck kan du välja en vit nyans med lite grått i.

Köp din vita färg här!