Proffs
  • Välkända varumärken
  • Säkra leveranser
  • Betala mot faktura
Logga in/Registrera

Meny

Toppbanner


Vilket golv passar hemma hos dig?

Golv ska vara vackra samtidigt som de ska passa ihop med övriga inredningen. I vissa fall ställer rummet också vissa krav på golvet och vilka egenskaper det bör ha. Man behöver inte ha olika golv i varje rum, men man gör klokt i att tänka över vilken typ av slitage de olika golven har. Golv i hall och kök får till exempel ofta utstå mer smuts, stötar och fukt. Här ställs det därför högre krav på att golven är lite mer slitstarka och tåliga samtidigt som de ska vara enklare att rengöra, än exempelvis golvet i ett sovrum som utsätts för mindre slitage. Lägg till tycke och smak, och du har en liten utmaning i att hitta rätt. Vilket golv passar ditt rum?


På bilden: parkett Rumba trestav i ek.Parkettgolv

Parkettgolv

Eftersom trä är ett naturmaterial innebär det att utseendet och egenskaperna kan variera mellan olika golv. Gemensamt för trägolven är att de ofta känns varma och sköna att gå på. Ytskiktets hårdhet beror på vilket träslag golvet består av, men repor och kraftiga stötar riskerar att ge märken på golvet. 

När golvet börjar bli slitet bidrar det tjocka ytskiktet till att golvet kan slipas om, både en och två gånger.

Ett parkettgolv är oftast 12-15 mm tjockt. Toppskiktet är minst 2,5 mm och består av massivt trä. I vissa fall har ytskiktet laserats, infärgats eller borstats för att skapa en vacker yteffekt. För att ytan sedan ska bli tålig har den behandlats med antingen lack eller olja.


Skötsel

Alla träbaserade golv är känsliga för vatten och ska därför i första hand underhållas med torra metoder. Vid behov kan golven fuktmoppas med väl urvriden microfiberduk.


Underhåll

Lackade golv kan fräschas upp och återskyddas med en s.k. refresher. Om golvet är riktigt slitet kan det slipas och lackas om. Oljade golv underhålls vid behov med underhållsolja.

Plastgolv – PVC

PVC-golv har en ytbehandling som gör att de står väl emot nötning, fläckar och friktionsmärken. Ytbehandlingen ger även golven goda städegenskaper. Mattans mjuka egenskaper gör golvet både stegljudsdämpande samt skönt att stå och gå på.

PVC-mattor finns oftast på 2, 3 och 4 m bredd. Tjockleken varierar mellan 1,4-4 mm. Mattorna finns i en stor variation färger och mönster.


Skötsel

PVC-golv har en ytbehandling som ger golven goda städegenskaper och minskar användningen av polish och vaxer. Använd i första hand torra rengöringsmetoder. Golvet kan tvättas emellanåt med vatten och rengöringsmedel.


Underhåll

Om du önskar en högre glans på golvet kan en polish läggas på, dock ej på vävda vinylgolv eller plastgolv med polyuretanyta. Följ alltid tillverkarens råd för golvvårdsprodukter.

Sovrum textilgolv
Sovrum klickgolv

Textilgolv/heltäckningsmatta

Textilgolvets mjuka yta gör att mattan både har goda ljudstegsdämpade och ljudabsorberade egenskaper då efterklangstiden är kort.

Det finns olika typer av textilgolv; tuftade-, vävda- och nålfiltsmattor. De olika modellerna bidrar även till att det finns en mängd olika färger, luggstorlekar och bredder att välja mellan.


Skötsel

Eftersom damm binds i mattan istället för att virvla runt i luften är rekommendationen att dammsuga mattan ett par gånger i veckan.


Underhåll

Om mattans färger och ytstruktur har mattats ned kan ytan fräschas upp genom fuktborstning. Tänk på att olika mattor kräver olika tvättmetoder.


Vinylklick

Vinylklickgolv är precis vad det låter som; ett klickgolv med en vinylyta. Golvet är skönt att gå på och lätt att hålla rent. Tack vare klicklåssystemet går det lätt och fort att lägga.


Skötsel

Golvet ska i första hand underhållas med torra metoder. Vid behov kan golvet fuktmoppas med en väl urvriden microfiberduk och ett milt rengöringsmedel.


Gummigolv

Gummigolv tillverkas antingen som plattor eller på rulle och finns därmed i en rad olika storlekar. De har hög slitstyrka vilket även ger dem en lång livslängd.

Golvet är ofta behagligt att stå och gå på samtidigt som den har en god ljudstegstämpning.


Skötsel

Gummigolv kan skötas med torra eller fuktiga metoder.


Underhåll

Om en högre glans önskas kan gummigolvet vaxas eller behandlas med polish. Följ alltid tillverkarens råd för golvvårdsprodukter.

Fanergolv

Fanérgolv

Eftersom fanérgolvet består av massivt trä kan utseendet variera mer än hos konstgjorda material. Träytan gör att golvet känns varmt och behagligt att gå på. Ytskiktets hårdhet beror på vilket träslag golvet består av, men repor och kraftiga stötar kan bidrar till märken på golvet. Ett fanérgolv går normalt inte att renovera genom omslipning på grund av det tunna slitskiktet. Golvets tunna tjocklek gör det konsumentvänligt genom sin låga vikt, dessutom gör golvets låga bygghöjd det lämpligt som renoveringsgolv.

Ett fanérgolv är oftast 7-8,5 mm tjockt med ett toppskikt av massivt trä med en tjocklek runt 1 mm. Ytskiktet kan vara laserat, infärgat eller borstat för att skapa en yteffekt. Ytan har därefter behandlats med lack eller olja.


Skötsel

Eftersom alla träbaserade golv är känsliga för vatten ska ett fanérgolv i första hand underhållas med torra metoder. Vid behov kan golven fuktmoppas med väl urvriden microfiberduk.


Underhåll

Lackade golv kan fräschas upp och återskyddas med en så kallad refresher. Oljade golv underhålls vid behov med underhållsolja.

Linoleumgolv

Linoleumgolv är i stort sett baserade på naturliga råvaror och är därmed ett bra miljöval. Golvet är slitstarkt och har god beständighet mot nötning, fläckar och friktionsmärken. Linoleum är även ett reptåligt material och kan ”självläka” vissa mindre repor.


Linoleummattor tillverkas på 2 m bredd, klickplattorna har måtten 30x90 cm och 30x30 cm, medan plattorna har måtten 33,3x33,3 cm och 50x50 cm. Tjockleken varierar från 2 till 4 mm.


Skötsel

Linoleummattor kan skötas med fuktiga eller torra metoder men var försiktig med vatten när plattor ligger på golvet då skarvarna kan skadas av fukt.


Underhåll

Grundskyddet kan vid behov förbättras med golvvårdsvax. Om högre glans önskas kan golvpolish för linoleum användas. Följ tillverkarens råd för golvvårdsprodukter.


Våtrumsmatta

Våtrumsmattor används i våtrum eller rum där det finns en golvbrunn. Om du är minsta osäker inför en renovering eller ombyggnation av ditt badrum, anlita alltid ett företag som är GVK-auktoriserat för att minska risken för vattenskador .

Våtrumsmattor är ofta prisvärda och finns dessutom i flera olika färger och mönster. Materialet håller mycket stor motståndskraft mot väta och hållbarheten är hög.


Skötsel

Låt inte vatten bli stående i pölar utan för ner det i golvbrunnen med en dusch- eller fönsterraka för att undvika kalkfläckar. Tvätta golvet emellanåt med vatten tillsatt med ett neutralt rengöringsmedel.


Underhåll

Undvik att polishbehandla våtrumsmattan då det medför ökad halkrisk.

Laminatgolv

Laminatgolv

Laminatgolv har ett mycket slitstarkt ytskikt som gör att golvet står emot repor, slitage och nötning. Laminatgolv är hårda, men redan från tillverkningen är många golv försedda med stegljudsdämpade skikt. Ytskiktets dekorpapper är ljusbeständigt och ändrar inte utseende över tid.

Laminatgolv finns från 6 mm till 12 mm tjocklek och i stor variation av färger, mönster och format. Det finns även flera olika typer av foglösningar med eller utan fasade kanter som är målade eller pressade. Laminatgolvets ytskikt består av ett dekorpapper och därefter ett slitskikt.

Skötsel

Ett laminatgolv ska i första hand underhållas med torra metoder. Vid behov kan golven fuktmoppas med väl urvriden microfiberduk.


Underhåll

Eftersom laminatgolvet redan från början har goda smutsavvisande egenskaper ska det inte behandlas, varken med polish eller med vaxer.

Keramiska plattor/klinker


Keramiska plattor är lämpliga för i stort sätt alla utrymmen inomhus (utom terrakottaplattor, se nedan). De kräver lite underhållsarbete mer än vardagsstädning. Plattorna är lämpliga i kombination med golvvärme så keramiken har god förmåga att lagra värme. Det finns en mängd olika keramiska plattor som varierar i tillverkningsprocess, storlek, färg, funktion med mera.

Keramiska plattor kan användas i både torra och våta utrymmen. Om keramiska plattor ska sättas i våtutrymmen ska de installeras tillsammans med godkända tätskiktsprodukter. Tänk även på att underlaget måste vara tillräckligt bärande vilket innebär att underlaget i vissa fall måste förstärkas.


Granitkeramik är hårda plattor som tål kraftig nötning. Granitkeramiken tillverkas av finmalda porslinsleror som har pressats till plattor under mycket högt presstryck. Plattorna kan vara glaserade, oglaserade eller polerade och rekommenderas för alla ytor, både inomhus och utomhus, då de är frostbeständiga. Plattor som är stora och tunga och kan läggas med smala fogar.


Mosaik är små kakelplattor och finns i flera storlekar och färgkombinationer. Vanligtvis är de monterade på ark eller nät för att underlätta monteringen. Mosaik rekommenderas för golv och väggar inomhus. De små plattorna lämpar sig fint för krökta ytor.


Terrakottaplattor har ett rustikt tegelliknande utseende och är normalt oglaserade och är därför ofta ömtåliga mot exempelvis fettfläckar. Därför bör plattorna behandlas med skyddande medel som tränger ner i materialet. Plattorna är även porösa vilket kräver omsorg vid montering. Plattorna kan användas för torra ytor inomhus där de inte utsätts för fukt. De bör inte heller användas i kök där de riskerar missfärgningar av stänk och fläckar från exempelvis fett.


Skötsel

Keramiska golv och väggplattor är i stort sett underhållsfria. Låt inte vatten bli ståendes i pölar på golvet eftersom kalkhaltigt vatten kan orsaka fläckar. Glaserad keramik och granitkeramik kan städas med ett svagt allrengöringsmedel. Oglaserad klinker och terrakottaplattor kan rengöras med golvsåpa vilket gör att golvet får en kontinuerlig skyddsbehandling. Sjösten kan städas med ett neutralt eller svagt rengöringsmedel alternativt golvsåpa.


Underhåll

Granitkeramik är ett icke vattenabsorberande material och har inget behov av impregneringsmedel eller vax som skyddsbehandling då detta istället kan medföra halkrisk. Oglaserad klinker och terrakottaplattor bör behandlas med ett skyddande medel som tränger ner i plattan, följ tillverkarens råd på produkt. Sjösten är ett naturmaterial som inte heller har någon skyddande yta och som därför måste behandlas med impregnering och/eller vax efter det att den är monterad och fogad. Behandlingen bör upprepas 2-3 gånger per år.

Korklaminat

Korklaminat

Korklaminatet finns i en mängd olika mönster, strukturer och färger.

Korklaminatet har en lång livslängd och är lika slitstarkt som laminatgolv, vilket gör att det står emot märken, fläckar och slitage mycket bra. Golvet har ett dessutom ett mjukt sviktande skikt av naturmaterialet kork, som även gör golvet varmt och skönt mot fötterna. Samtidigt dämpar ytskiktet stegljud.

Skötsel

Korklaminat ska i första hand underhållas med torra metoder. Vid behov kan golvet fuktmoppas med en väl urvriden microfiberduk och ett milt rengöringsmedel.


Underhåll

Korklaminat kan behandlas med polish. Följ tillverkarens råd för golvvårdsprodukter.

Mer golvtips

text

Måla betonggolv

Vill du måla om betonggolvet? Då finns det några viktiga punkter du bör tänka på innan du sätter igång!

Läs mer här
text

Varför välja vinylgolv?

Upptäck fördelarna med vinylgolv! Vi listar populära vinylgolv och fördelarna med dem.

Läs mer