• Välkända varumärken
  • Säkra leveranser
  • Betala mot faktura
Logga in/Registrera

Meny

Gör det själv

Toppbanner cirkustak

Cirkustak DIY – Så här målar du ett cirkustak

Hanna profilbild
Hanna ”Hanns änglar” Östberg bor tillsammans med sin man Mikael och deras fyra barn i ett hus från 1916 i utkanten av Stockholm. I det här inlägget kommer vi att fokusera på ett utav rummen där Hanna och Mikael har skapat magi genom att måla ett cirkustak i dottern Lovisas rum.

Resultatet 2

FÖRBEREDELSER
Innan du börjar behöver du måla taket och en bit ner på väggen i en av färgerna som du tänker använda. I Hannas fall målade hon med den vita färgen. Detta för att det är den andra färgen, (ockra i Hannas fall), som är den man senare kommer att maskerar för. Du bör också fundera på vilken färg du vill ha på väggen. Hett tips är att använda en tredje kulör såatt du skapar en kontrast mot de två takfärgerna.


Så hur gör man då? Nedan följer en ”Gör det själv” som kan sammanfattas i fyra steg:
1. Räkna och planera
2. Rita stödlinjer
3. Maskera
4. Måla

Steg 1

1. RÄKNA & PLANERA 

Börja med att ta fram en schablon för halvcirklarna som avslutar cirkustaket på väggen. Hanna & Micke ville ha en hyfsat stor radie för att få en mjukare känsla. För att få det tog de ett segment av en lite större cirkel. Hanna och Micke använde locket från en tioliters färgburk som fick bli mall för halvcirkeln. Halvcirkeln ritades sedan ut på en bit kartong och klipptes ut. Se mall nedan.


Börja med att bestämma hur långt ner på väggen halvcirklarna ska målas. Här kan det vara bra att ta sig en titt i rummet och planera hur halvcirklarna hamnar vid fönster och dörrar. Gå runt med schablonen och känn på hur det kommer att bli.


Viktigt att tänka på är att du vill ha ett jämnt antal halvcirklar i rummet när alla väggar är planerade. Annars riskerar du att få två av samma färg när du har gått hela vägen runt. För att få ut en lämplig bredd på dina halvcirklar bestämmer du dig  för en bredd som känns bra. Sen mäter du omkretsen på rummet (summan av rummets alla sidor) och dividerar med bredden på halvcirkeln som du bestämt dig för.  Avrunda resultatet till närmsta jämna heltal. Slutligen dividerar du rummets omkrets med det jämna heltalet. Då får du en bredd på halvcirkeln som kommer att funka för projektet.


I Hannas exempel så ville hon ha runt 260 mm breda halvcirklar. Rummet har en omkrets på 12 576 mm. 12 576 / 260 = 48,37 Närmsta jämna heltal: 48 12 576 / 48 = 262  Riktbredden blir 262 mm per halvcirkel och fick totalt 48 halvcirklar. Det ger henne 48 tårtbitar vilket innebär 24 vita och 24 ockra.
Mall

Sammanfattning:

– Maskera tårtbitarna först 

– Gå lite längre ner på väggen för att förbereda för halvcirklarna 

– Maskera varannan eller var fjärde, beroende på hur det blir i takets mitt

Collage

Ta fram den magiska böjbara tejpen

Användning av maskeringstejp
Maskeringstejp

Tejpen går från takets mitt till en bit nedanför halvcirklarna som du ritat på väggen, anledningen till detta är att du kommer att måla tårtbitarna en bit nedanför halvcirklarnas egentliga storlek och anledningen till det, är den magiska böjbara tejpen som vi fick tips om hos Happy Homes säger Hanna.

Tejpen som Hanna använd är en flexibel böjbar maskeringstejp som är lätt att använda. Att maskera med en flexibel maskeringstejp är lättare än tror. Maskeringen av halvcirklarna gick både snabbt och enkelt. Ta fram den magiska böjbara tejpen och maskera några millimeter ovanför halvcirklarnas stödlinjer. Ni kommer att älska den där tejpen. Det kan lätt bli lite rörigt med tårtbitarna i mitten av taket med takrosetten eller en målad cirkel kan sopa det problemet under mattan.

R
Kulörerna
För utförligare beskrivning och fler bilder, besök Hannas blogg här.

Fler DIY tips

Så här målar du köksluckorna

Behöver ditt kök ett lyft? Följ med familjen på Österlen på deras renoveringsresa och lär dig hur du målar om köksluckorna på bästa sätt.

Läs mer

Gör om minikök i barnrummet

Vill du måla om leksaksköket? Hos Happy Homes finns oändligt med bra färger för dig. Läs dessa DIY tips!

Läs mer