Proffs
  • Välkända varumärken
  • Säkra leveranser
  • Betala mot faktura
Logga in/Registrera

Meny

Måla tak - så här gör du

Måla tak så här gör du

Måla tak - så här gör du

Ett fräscht tak gör väldigt mycket för känslan i rummet. När det är dags att måla- eller tapetsera om i bör du börja med att måla om taket. Har du taklister så bör dessa också målas om för att få ett enhetligt och fräscht intryck. 

Beroende på vilket rum det är du ska måla om är det viktigt att välja rätt takfärg. Är det ett badrum eller tvättstuga blir det mer fukt i taket och det är därför viktigt att välja en våtrumsfärg. Förutom att välja rätt färg till våtrum är det väldigt viktigt att följa färgtillverkarens bruksanvisningar och instruktioner för att minimera risken för fuktskador. 

Steg 1 - förarbete

Måla tak steg 1
Måla tak steg 1

Steg 1: förarbeteSkydda golv, möbler och annat ömtåligt

Lägg täckpapp på golvet och lägg över skyddsplast på eventuella möbler och annat ömtåligt som finns i rummet där taket ska målas för att skydda mot färgstänk.


Tvätta bort fläckar och smuts i taket

Börja med att tvätta bort eventuella fläckar och smuts i taket och på lister. 

När tak och lister är rena är dags att maskera och spackla.

Steg 2 - maskera och spackla

Maska tak
Spackla tak

Steg 2: maskera och spackla


Jämna ut skarvar och glipor

Nu är det dags att jämna ut ställen där eventuella sprickor och andra ojämnheter har bildats under tidens gång. Fyll igen glipor och sprickor med hjälp av fogmassa och en fogspruta. (Obs - låt torka innan du börjar måla över.) För större hål och andra ojämnheter i taklisten, använd finkornigt snickerispackel. Tips - använd en japanspackelspade. Den är liten och smidig med böjbart blad för mindre ytor där precision krävs.Nu är det dags att måla det första färglagret!

Steg 3 - måla lister och tak

Måla tak och lister
Måla tak roller

Steg 3: måla lister och tak

Måla listerna med pensel

Börja med att måla taklisterna först. När du målar dessa använder du en en pensel. Ett tips är att börja måla en bit in på listen och sedan måla inåt hörnen. Då är det lättare att få färgen jämn över hela listen. Ska du måla eller tapetsera väggen gör det ingenting om du måla lite utanför listen en bit ner på väggen. Det kan även vara smidigt att måla längst in i hörnen på taket med en pensel där det kan vara svårt att komma åt med rollern.


Måla därefter taket med roller

När listerna är målade kan du börja rolla taket. Måla två till tre rollerbredder åt gången, från vägg till vägg. Tänk på att hela tiden måla i samma riktning och se till att ha mycket färg i rollern, annars kan resultatet bli flammigt.

Steg 4 - sista steget!

målare måla tak
måla tak maskeringstejp

Steg 4: måla andra lagret


Måla ett andra lager

Måla ett andra lager på lister och i taket. Att måla ett andra lager är viktigare än man kan tro då endast ett lager kan göra att taket ser flammigt ut. Det är alltså värt att lägga både tid och energi på att måla taket en andra gång.


Ta bort tejpen

När du målat det andra lagret tar du bort maskeringstejpen. Ta bort den innan färgen har torkat för att undvika att färg följer med. Klart!


Nu är du redo att fortsätta med väggarna! Läs mer om hur experternas bästa tips när du ska måla om här.