Proffs
  • Välkända varumärken
  • Säkra leveranser
  • Betala mot faktura
Logga in/Registrera

Meny

vad betyder tapetsymbolerna

Tapetsymboler - vad betyder de?


Tycker du att symbolerna på tapetrullarna är svåra att tolka? Du är inte ensam! 

Därför kommer här en liten symbolskola, där vi förklarar vad alla de vanligaste symbolerna betyder. Bli ett proffs på tapetsymboler!


tvättbarhetsymbol ntapet


Tvättbarhet


Dessa symboler visar hur pass tvättbar tapeten är. 


Tapeten kan antingen vara lite känsligare för tvätt och tål endast att du torkar av den med en fuktig svamp vid uppsättning eller så tål den så pass att du kan skrubba av med en borste och milt rengöringsmedel. 


Tapetens tvättbarhet är viktig beroende på i vilken miljö du vill sätta upp den. Kommer den att utsättas för mycket smuts och stänk? Då kan det vara en god idé att välja en tapet med god tvättbarhet.

ljusäkthet tapet


Ljusäkthet


Denna symbol visar hur pass tapeten kan blekas av solljus. Om du exempelvis har en tavla uppsatt på tapeten ska det inte bli något märke så snabbt efter där den suttit. 


Nivån ”extra ljushärdighet” ligger över den gräns som kan ge problem med blekning i normala bostadsförhållanden medan nivån ”ljusäkta” kan ge blekning i lägen utsatta för mycket solljus.


Denna symbol är viktig att titta på om du vet att tapeten kommer sitta på en vägg i söderläge som blir mycket utsatt för solljus.

mönsterpassning symbol på tapeter


Mönsterpassning


Dessa symboler visa om, och hur mycket, mönsterpassning tapeten har. Mönsterpassningen förklarar hur du ska passa dina tapetvåder gentemot varandra för att få fram korrekt mönsterbild på väggen.


En enfärgad tapet har exempelvis inget mönster att ta hänsyn till när du sätter upp våderna, alltså ingen mönsterpassning. En tapet med ett stort mönster har mönsterpassning. 


När du behöver ta hänsyn till mönsterpassning behöver du också räkna in mer spill av tapeten. Dessa symboler är alltså viktiga att titta på när du ska beräkna mängden rullar du behöver.

symbol uppsättning tapet


Uppsättning


Dessa symboler visar hur tapeten ska sättas upp på väggen. 


Vissa tapeter sätts upp genom att du limmar på väggen, vissa sätts upp genom att limmet stryks på tapeten innan uppsättning och vissa tapeter behöver "ligga och dra" en stund innan de sätts upp. 


Tapeter som sätts upp genom att man stryker på limmet direkt på väggen kallas Easy Up-tapeter. En EasyUp-tapet är en non-woven-tapet, en något tjockare tapet än papperstapeter, gjord av en blandning av cellulosa och, enkelt uttryckt, konstfibrer. 


Dessa tapeter får fina skarvar eftersom man sätter tapeten kant i kant istället för med en överlappning.nedtagning av tapeter


Nedtagning


Dessa symboler visar hur du ska göra när du vill ta ner tapeten.


Vissa tapeter kan du få ner genom att rikligt blöta ner tapeten med svamp för då lättar limmet och det blir enklare att dra loss tapeten.

text

Tapetskola

Vill du lära dig tapetsera? I vår Tapetskola lär vi dig steg för steg hur du går tillväga.

Till Tapetskolan
text

Våra topp 10 tapeter

Nyfiken på vad som trendar just nu och vilka tapeter andra gillar? Spana in vår topp 10-lista på tapeter.

Till topplistan