Proffs
  • Välkända varumärken
  • Säkra leveranser
  • Betala mot faktura
Logga in/Registrera

Meny

Måla på tapet

Kan man måla på tapet?

Är du sugen på att måla över dina tapeter? Ibland tröttnar man på sina tapeter och vill ha en snabb och rätt så enkel förändring. Då kan lite färg göra stor skillnad. När du målar på tapet är det viktigt att göra ett ordentligt förarbete innan du sätter igång med målningen, då blir slutresultatet mycket bättre.

Foto ovan är från Beckers och kulörer som syns i bilden är: Demin 749, Chateau 713 och Anemon.

Måla på tapet

Förarbete

Börja med att skydda golvet genom att lägga ut täckpapp. Maskera därefter alla lister med maskeringstejp.

Om väggen endast är tapetserad en eller två gånger går det ofta bra att måla direkt på ytan, förutsatt att tapeten sitter ordentligt. Känn efter med händerna så att tapeten inte sitter löst någonstans. 


Undersök extra noga uppe vid taket, runt lister och i hörn så att tapeten inte har släppt. Småbitar kan limmas tillbaka, men om tapeten har släppt på större ställen är det säkrast att riva bort det som sitter löst.


Om tapeten är slät kan du skära bort eventuella skarvar med en tapethyvel, men undvik detta om tapeten är strukturerad då du riskerar att få släta partier i strukturen. Spackla hål och revor och slipa därefter ytan för att få den jämn och fin. Ta noga bort allt slipdamm.Måla på tapet

Tänk på:

En vinyltapet måste rivas ner helt. Ofta är de spaltbara vilket innebär att du kan dra bort ytan och kvar blir en tunn pappersyta som går bra att måla på.


Om väggen är tapetserat med flera lager tapeter så är det säkrast att riva ner alla tapetlager. Om tapeten är svår att få ner kan du testa att blöta tapetytan med en blomspruta. Enklaste sättet att få ner en tapet som sitter ordentligt är med hjälp av en ångmaskin. Spackla ojämnheter och slipa väggen jämn. 


Om väggen blev ojämn efter att tapeten revs ned, kan ytan behövas bredspacklas. Efter bredspackling slipas väggen ordentligt, se till att få bort allt damm. Grundmåla sedan för att få en jämnt sugande yta.

Tänk på att alla ojämnheter kommer att synas även efter målningen.


Foton från Anza som säljer en mängd olika smarta verktyg och tillbehör.

Måla på tapet
Måla på tapet

Lär dig mer hos Anza

Sugen på förändring? Läs också:

text

Måla betonggolv

Att lägga på lite färg på ditt betonggolv är pricken över i. Det finns dock viktiga saker att tänka på.

Läs mer
text

Måla om badrum

Istället för att kakla väggarna i ditt badrum kan du måla dem. Se vår steg för steg guide här.

Läs mer