Proffs
  • Välkända varumärken
  • Säkra leveranser
  • Betala mot faktura
Logga in/Registrera

Meny

renovera kök

Renovera köket - vad säger experten?


Ska du renovera kök? Då vet du att det är många val som ska göras och många färger och material att ta hänsyn till. Dessutom vill man ju gärna att det ska vara praktiskt i köket. Vi har intervjuat färgexperten Cissela Benjaminsson hur man ska tänka när man ska renovera köket för att få till en enhetlig och harmonisk färgsättning.färger i köket

Finns det några riktlinjer och rekommendationer när det kommer till färger i köket? När man ska välja färg till sovrummet vill man ju t.ex. välja färger som skapar ett lugn, finns det något motsvarande tänk för färger i köket?


- Jag skulle nog inte säga att det finns några generella riktlinjer på det sättet när du ska renovera köket, här ska man ta in de färger och material man själv tycker är fina. Det man kan säga är att det i ett kök finns många hårda material man bör ta hänsyn till. T.ex. rostfritt stål, kakel, glas osv, så om man vill få en lite varmare och mjukare känsla i köket bör man ta in varma kulörer och trä. Exempelvis grönt, gult och lite brända toner. Lyckes kulörer Light Olive och Vanilla Sky är bra exempel på en grön och en gul kulör som gör sig fint i kök.


När man ska renovera köket är det många material och ytor att ta hänsyn till. Ska man välja samma färgsättning på det mesta i köket eller hur ska man tänka?


- Man behöver absolut inte välja samma färg på det mesta i köket för att få en helhet. Det man bör tänka på är att välja samma ton på olika ytor. Alltså om du har en varm färg på köksluckorna bör du ha en varm ton även i bänkskivan och möblerna. Då får man en harmonisk känsla. 


varma färger i köket

Exempel på varma färger som passar bra i köket.

Gul tapet till köket

Tapeten Midsommar från Lycke med gul botten passar fint i köket.

När man ska renovera kök och färgsätta köket, vilka är de vanligaste misstagen?


- Att man glömmer bort helheten i köket. Alla ytor, färger och material bör ha en röd tråd. Ibland glömmer man bort detta och väljer bänkskiva för sig, färger på köksluckorna för sig och glömmer bort att de bör ha en röd tråd och passa i tonen. Det kan ge problem när man sen ska välja färg på väggarna tex, att knyta ihop det. Det blir ofta en utmaning för oss färgsättare. 


Vilka praktiska delar bör man ta hänsyn till när man ska renovera köket? Avtorkningsbara tapeter eller liknande?


- De flesta tapeter idag är avtorkningsbara och väldigt tåliga. En mörk, matt färg på väggarna i köket kan däremot vara svåra att hålla fria från fettfläckar och annat. Jag skulle därför tänka på att inte sätta diskmaskinen precis vid en vägg exempelvis. Då kommer det mycket stänk på väggen som man måste hålla efter.

varma färger kök

Vackert och harmoniskt kök med vägg målad i kulören Cashmere från LADY.

grönt kök jotun

Naturnära och dämpade toner i detta kök. Snickerier målade i Natural Green, luckor målade i Rustic Brown och vägg målad i kulören Soft. Alla från LADY.

Har du några bra tips till den som vill renovera köket men har liten budget?


- Måla om köksluckorna och kaklet själv! Det finns bra kakelfärg och att måla om köksluckorna är lättare än man tror. (Här kan du läsa hur du gör steg för steg och vad du behöver). Bänkskivan kan du förändra genom att exempelvis slipa den och betsa om om den är av trä. Samma med möblerna i köket. Måla om eller betsa i annan nyans. Det gör väldigt stor skillnad!


Finns det några större färgtrender för kök just nu?

- Det vi kan se är att våra kunder gärna väljer beige och varma toner i köket. De grå köken har gjort sitt. Även gröna toner i alla olika nyanser. Många vill även måla köket i en ljusare kulör upptill och en mörkare kulör nedtill.


beige kök nordanro

Många vill ha beige kök! På bilden: köket Arkitekt 19. Parallellkök med köksluckor i en beige ton, från Elon.

gröna köksluckor

Många suktar efter gröna köksluckor. På bilden: köket Arkitekt 19. Stort och luftigt kök med köksö och gröna köksluckor från Elon.

Hur ska man tänka med ljussättningen i köket? Hur kan olika ljus påverka färgen?


- Beroende på om du har ett kallt eller varmt ljus i köket kan kulören se väldigt olika ut. Även väderstrecket påverkar hur mycket ljus som kommer in och därmed hur kulörerna i köket upplevs. Ligger köket mot norr kan färgerna se kallare och mörkare ut än om köket ligger med fönster åt söder. Det bästa är därför att ta hem provburkar och provmåla innan du bestämmer dig för vilken färgsättning du vill ha. Då brukar det blir bäst!


Vad säger egentligen våra färgval om oss, skulle du säga?


- Vilken svår fråga! Jag upplever att svenskar över lag väljer ganska "lagom" och säkra kort när man inreder. Man vill inte sticka ut för mycket. Många följer också gärna trender och påverkas mycket av omgivningen. Färgsättning i kök är väldigt individuellt och mitt råd är att gå på magkänsla, då blir det oftast väldigt bra och det rätta för just dig!

blå köksluckor marmor

Färgstarka blå köksluckor målade med Beckers kulör Euforisk. Här har man vågat sätta färg på taket som är målat i kulören Rofylld. Väggarna är målade i kulören Harmonisk. Båda från Beckers.

gröna väggar i kök beckers

Ett luftigt och friskt kök med väggar målade i Beckers kulör Fri, taket målat i en härlig gul kulör med det passande namnet Pigg, även den från Beckers.

Finns det några roliga nyheter som passar för kök som vi bör känna till?


- Hos oss på Happy Homes är den största nyheten Lycke Tapeter! Prisvärda och fina tapeter i 32 olika mönster. De är färgsatta av oss färgexperter och gjorda att passa ihop med Lycke Färgs kulörer. Från endast 199kr/rulle. Här finns många mönster som passar perfekt i kök. Exempelvis mönstret Midsommar som finns i flera färger, Ruta och Flora är också mönster som gör sig fint i köket.


En annan nyhet är att det kommer komma mycket så kallade muraltapeter. Det är tapeter vars mönster sträcker sig över flera individuellt tryckta våder och skapar ett enda stort mönster. Det blir nästan som en stor tavla. Väldigt effektfullt!

Vidare läsning

text

Måla om köksluckorna

Gör en stor förändring i köket för en liten peng genom att måla om köksluckorna. Gör du det själv blir det dessutom extra prisvärt. Läs vår guide hur du gör steg för steg!

Så här gör du
text

Tapeter till köket

Tapeter i köket ger en känsla av att det är ombonat och stilsäkert. På happyhomes.se hittar du mängder av tapeter till köket i olika stilar och till olika priser.

Hitta din kökstapet här