Proffs
  • Välkända varumärken
  • Säkra leveranser
  • Betala mot faktura
Logga in/Registrera

Meny

Gör rent altanen

Gör rent altanen med några enkla steg! Att göra rent altanen och göra den fin och fräsch behöver inte vara krångligt. En rengjord altan är en hållbar altan, se efter om ytan är smutsig, torr, sprucken eller har mögel och alger. Du kan även behöva olja in altanen om den är för torr för att undvika stickor. Läs mer nedan!


Gör rent altanen - så här gör du


Steg 1 - rengör och få bort gammal olja:

Är altanen inoljad sedan tidigare behöver du börja med att rengöra och ta bort den gamla oljan genom att skura med skurborste och rengöringsmedel. Eller använd skurmaskinen Bona PowerScrubber som finns att hyra i våra butiker. När du ska rengöra ltanen rekommenderar vi att du använder en skurborste och terrasstvätt från t.ex. Beckers, Demidekk eller Jape


Du kan även rengöra med Herdins Linoljesåpa. Linojlesåpa är en fetare såpa som kan användas till de flesta material för en skonsam rengöring. Det är dessutom en naturlig och miljövänlig produkt. Du kan även rengöra och samtidigt få ett skydd och ljusa upp terrassen med Gammaldags Trallsåpa, vitpigmenterad. Läs om den här.


Få bort alger och mögel

Under vintern kan det ha bildats mögel på vissa delar av altanen. Det kan även ha bildats en grön beläggning, troligtvis alger. Detta tvättas bäst bort med alg- och/eller mögelrengöring som angriper dessa på djupet. Det finns flera varumärken att välja på bland annat Beckers, Jotun och Jape. Se mer här. 
Steg 2 - slipa bort vassa hörn och jämna till: 

Avvakta någon dag innan du fortsätter med detta steg, så att altanen verkligen har torkat. När ytan är ren och har torkat kan du börja slipa bort vassa hörn och flisor lätt med sandpapper. Kika också efter skruvskallar som sticker upp och skruva ner eller byt ut dessa.
Steg 3 - olja in:

Är altanen torr, "flisar sig" och ser "luddig ut" kan det vara dags att olja in altanen. Detta är viktigt för att exempelvis undvika stickor och för att träet ska få ett bra skydd. Välj en olja för det trä som din altan är byggd av. Följ instruktionerna som stå på burken för bäst resultat. Hur du applicerar oljan eller lasyren kan skilja sig åt beroende på produkt. Glöm inte att torka bort överflödig olja. Exempel på träolja för utomhusbruk är Lycke träolja och Beckers Perfekt träolja. Vi rekommenderar också en pensel för träolja för bästa resultat och en smidig arbetsgång.


Ett annat alternativ är terrasslasyr. Terrasslasyren finns att få i olika kulörer, exempel på det är Demidekk terrasslasyr.


gör rent altan
rengöring altan
text

Måla om utemöblerna

Istället för att köpa nytt - måla om dina utemöbler och ge dem nytt liv! Vi visar hur du gör, steg för steg.

Så här gör du
text

Måla med slamfärg

Att måla med slamfärg har många fördelar - det är enkelt, snällare mot miljön, prisvärt och ett bra skydd för träet.

Läs mer här