Proffs
  • Välkända varumärken
  • Säkra leveranser
  • Betala mot faktura
Logga in/Registrera

Meny

Måla om köksluckor

Måla om köksluckor


Istället för att köpa nytt kök så är ett varmt tips att istället måla om köksluckorna och ge köket nytt liv. Ny kulör på köksluckorna räcker långt och kan ge köket ett mindre slitet intryck och du kan byta stil helt med ny färgställning. Byter du dessutom till nya knoppar eller handtag kan köket se ut som nytt! Beslag hittar du hos t.ex. beslagonline.se. Vi tar dig igenom steg för steg hur du ska göra för att få bästa resultat. Fråga gärna personalen i din Happy Homes-butik så hjälper de dig med idéer.

Steg för steg

Måla om köksluckor
Skruva bort beslag

Innan du ska måla om köksluckorna behövs det göras lite förarbete. Börja med att skruva av beslag och handtag från köksluckorna så du får en ren yta.


Tvätta

Därefter är det dags att rengöra köksluckorna från smuts och fett. Det finns rengöring som är bra att använda innan man målar så att färgen fäster bra, exempelvis Jotuns Målartvätt som du hittar här.


Slipa

Innan man målar så ska man alltid slipa av ytan med ett fint slippapper. Färgen fäster mycket bättre sen om ytan är lite uppruggad. Ta bort dammet med en lätt fuktad trasa. 

Måla om köksluckor


Grundmåla

Börja med att måla kanter, speglar och detaljer först. Speglar målas med fördel med roller och och detaljerna med en smal snedställd pensel. Grundmåla luckorna med grundfärg, gärna häftgrund för att få färgen att fästa så bra som möjligt. Tex Beckers Häftgrund eller Jotuns Häftgrund. Om luckorna är släta rekommenderar vi att man använder en miniroller. Låt färgen torka.


Måla med din valda kulör

Nu är det dags att använda din valda kulör och börja täckmåla köksluckorna. Det gör man med en snickeri/lackfärg. T.ex Mood professional lackfärg, LADY Supreme Finish eller Lycke Snickerifärg.


Det är alltid smart att använda sig av en fin roller avsedd för att ge så lite struktur som möjligt. Till detaljer, kanter och hörn är det lättaste att använda en fin pensel. 


Måla en gång, låt färgen torka och måla en gång till. Sen är det bara att skruva fast beslagen och njuta av ditt nya kök.

Måla om köksluckor


Det här behöver du:

Golvpapp

Målartvätt

Pensel snedställd

Miniroller för lackfärg (fin)

Häftgrundsfärg

Snickerifärg/lackfärg

Se Anzas tipsiga film om att måla köksluckor

Läs fler köksreportage

text

Måla kakel

Måla om kaklet i köket istället för att sätta nytt. Sparar både tid och pengar!

Det här behöver du!
text

Färgsättning i kök

Vi har pratat med färgsättaren Cissela om hur man ska tänka när man ska färgsätta köket.

Detta ska du tänka på!