Proffs
  • Välkända varumärken
  • Säkra leveranser
  • Betala mot faktura
Logga in/Registrera

Meny

Hur mår ditt hus?

Hur mår ditt hus?


Oavsett om du ska måla om fasaden, fönsterna, staketet eller behandla altanen så är det mödan värt att vara noggrann med förarbetet. Då får du nämligen ett resultat som håller år efter år. Vi på Happy Homes har tagit fram en komplett Checklista för dig att ladda ner längst ner. 

Målad träfasad

Måla träfasad

Se över hela fasaden. Är den smutsig, finns det alg och mögel på träytan? Kanske är det rötskador som måste bytas ut med nytt material. Eller är det flagnad färg som bör skrapas eller borstas bort? Det är helt enkelt en grundcheck som behöver göras. Utifrån vad du ser så får du vidta olika åtgärder. Ladda ner och kika i vår checklista så behöver du inte vara rädd att missa något. Där ser du även förslag på hur du kan åtgärda olika saker med olika produkter. Vi har gjort det lätt för dig att vårda din fasad.


När du sen ska börja måla – se till att ha koll på väderprognosen innan du börjar måla. Vänta med att måla om det väntas regn inom de närmaste dagarna. Undvik också att måla i direkt solljus. Innan du sätter igång med målningsprojektet behöver du också försäkra dig om att träet är torrt.


Foto från Anza
Våren och försommaren är bästa tiden att måla sitt hus då det oftast är bra torrt väder och rätt temperatur. Undvik dock att måla på direkt solig och varm fasad.

Måla träfasad


Måla bara på trä om det är torrt. Med en fuktmätare kan du enkelt  mäta fuktkvoten i träet. Den ska inte överstiga 16%. 


Altan

Altan

Nu flyttar vi ut hemkänslan på riktigt och vill gärna se till att våra altaner är rena, snygga och skyddade från sol och regn.


Se över hela altanen inför varje sommarsäsong. Är den smutsig, finns det alg och mögel på träytan? Är den missfärgad eller sliten på vissa utsatta delar? Eller är den kanske torr och sprucken på sina ställen?


Då finns det olika sätt att möta de olika problemen med olika typer av produkter. Kanske räcker det med att tvätta altanen men ibland kan den också behöva slipas. När den sedan har torkat så finns det en rad olika behandlingar man kan välja utifrån vilket resultat man vill ha. Kanske vill du fortsätta på lasyr eller träolja om du haft det innan men det går också att byta till kiselbaserade produkter som gör altanen silverfärgad och len. Tänk på att det då är viktigt att få bort gamla rester av eventuell tidigare behandling.


Se till vår kompletta Checklista för att inte missa ett enda steg och du kommer ha en underbar utesäsong på din veranda, altan eller uteplats.


Foto från Anza
Det kan underlätta enormt att använda penslar och verktyg av hög kvalitet.

Staket

Staket
Foto Beckers
Staket

Se över alla sidor av staketet om det är något som flagnar, är sönder eller visar på alger och mögel, rötskador eller bara smuts. Ett bra tips är att se över staketet varje år. Att hålla staketet rent gör det lättare i framtiden att måla om. Man belönas helt enkelt för ett bra efterhållet staket.


Ergonomi när man målar

Vi är nog många som har stått och målat med fel verktyg och upplevt att det var jobbigare än det borde ha varit. Det kan underlätta enormt att använda penslar och rollers av hög kvalitet. Det ger bättre resultat och är lättare att jobba med. Några konkreta tips från oss:

• Använd pensel med vinkel/böj så blir det en mer ergonomisk vinkel på handen.

• Använd snedställd pensel för att komma åt i hörn.

• Använd ett förlängningsskaft på roller och pensel så får du en bekvämare arbetsställning.

Fråga i butiken så hjälper vi dig med exakt rätt verktyg.


Foto från Anza

Fönster

Fönster
Foto Beckers

Slipa fönster

Samma sak med dina fönster. Se över dem en gång per år för att se om det är färg som flagnar, rötskador av fukt eller helt enkelt bara en smutsig fasad. Kanske sitter det löst kitt som du behöver skrapa bort och sätta nytt. 

Måla fönster

Följ alla steg och förslag på åtgärder och verktyg i vår kompletta Checklista som du kan ladda ner nedan.


Foton Anza

Ladda ner checklistan - tips och råd för fasad, staket, fönster och altan


Ladda ner vår checklista för utomhussäsongen, en matnyttig och tipsig matris med alla tips och råd  du behöver för att hålla koll på din fasad, staketet, fönster och altan, hur du åtgärdar eventuella problem och med vilka produkter! Ladda ner Checklistan i mobilen eller skriv ut och sätt upp på kylskåpet. 

Ladda ner checklistan här!

Ladda ner Chechlista som pdf här.

Tips

Fasadkollen stor bild