Proffs
  • Välkända varumärken
  • Säkra leveranser
  • Betala mot faktura
Logga in/Registrera

Meny

golv

Skillnad mellan olika typer av golv - vad är vad?


Är du på jakt efter nytt golv och har fastnat i golvdjungeln - vilket golv ska man ha och vad är egentligen vad? Vad är skillnaden mellan ett vinylgolv och laminatgolv och hur ska man välja? Vi har skapat en golvguide som förhoppningsvis kan hjälpa dig lite på traven!


Laminatgolv Tarkett

Laminatgolv

Laminat är ett prisvärt alternativ till traditionella trägolv. Det är slitstarkt, reptåligt och passar särskilt bra för aktiva familjer med hundar och barn.


Laminatgolv är ett golv som är laminerat med ett mönster som ser ut som trä, sten eller annat naturmaterial. Ytan är alltså ett fotografi av trä, klinker, sten, eller annat mönster. Detta kommer med flera fördelar, som att det exempelvis ofta är väldigt tåligt. Det blir inte repigt lika lätt som ett äkta trägolv.


Däremot går ett laminatgolv inte att slipa som ett äkta trägolv som kan underhållas genom att slipas och oljas om och om igen i många år för att få det att se ut som nytt. 


En annan fördel med laminatgolv är att de är lätta att lägga själv och kan läggas ovanpå ett befintligt golv (så länge det är rakt). Ett laminatgolv kostar även mindre än äkta trägolv i de allra flesta fallen. Du kan med andra ord komma väldigt billigt undan om du väljer ett laminatgolv och dessutom lägger det själv.


Golv på bilden: SoundLogic Handbrushed Pine White. Se mer här.

parkettgolv

Parkettgolv

Parkettgolv består av trä och har ett ytskikt av ädelträ, men beroende på brädans tjocklek kan det vara uppbyggt på lite olika sätt. Trä ett material som sväller och krymper beroende på hur inomhusklimatet förändras. Parkettgolv läggs därför ofta flytande, vilket innebär att golvet inte spikas eller limmas fast i underlaget.


Inget golv är det andra identiskt och träets unika utseende får hela rummet att leva. Variationsrikedomen med 1-stav, 2-stav och 3-stav ger ytterligare möjligheter att få det golv du blir nöjd med.


Ett trägolv kan hålla i många många år om man underhåller det på rätt sätt. Genom att slipa och behandla golvet kan du hålla det fint och även förändra utseendet genom att göra det mörkare eller ljusare.

vinylgolv

Vinylgolv

Golv med vinyl på toppen kallas vinylgolv. Vinyl är det perfekta materialet till de utrymmen i hemmet som ska utså stora påfrestningar från till exempel spill och slask. 


Vinylgolv har ett slitstarkt ytskikt som ger en extremt tålig yta som är lätt att hålla ren. Vinyl är dessutom ett varmt, skönt och tyst material som ger en ökad bekvämlighet i ditt hem. Ett golv som är lätt att leva med helt enkelt.


Vinylgolv finns som stora flexibla ark som är helt ogenomträngliga för vatten. Vinylgolv finns även som plattor och vinylplankor, vilka utgör ett mycket tåligt golv men dessa är inte helt ogenomträngliga för vatten då det finns springor mellan plattorna/plankorna. 


Golv på bilden: Ek Raw från Tarkett. Se fler vinylgolv här.