• Välkända varumärken
  • Säkra leveranser
  • Betala mot faktura

Trend

Meny

Så här får du till ett mörkgrönt kök

Måla om köksluckorna

Måla om köksluckorna i mörkgrön

Den designintresserade familjen i Norrbotten kunde inte lämna Skåne helt och köpte en skånelänga från 1800-talet på vackra Österlen. Efter att de rivit en mellanvägg i köket så blev det så pass bra att de vågade måla hela arbetsdelen i köket i en mörkgrön kulör som är varm och ger en ombonad känsla. Följ med på deras härliga resa till ett vackert extrahem.Måla om köksluckorna

Jessica och maken Pelle med barnen Ida 12 och Theo 8 flyttade tillbaka till den lilla byn Lillpite utanför Ptteå efter nästa 20 år i Skåne. Huset på Österlen har de haft i två år och innan flytten norrut hade de bestämt sig att de skulle ha ett hus i Skåne. Det tog 1 år att hitta men nu har de sin ljuvliga pärla strax utanför Simrishamn. Paret hade såklart mycket att renovera i husest och började med köket och de har där målat med Happy Homes egna varumärkesfärg Lycke och vi vill veta allt om projektet.


Berätta gärna lite; hur gick tankarna inför att göra om köket i en så modig mörkgrön kulör!

– Köket i vår nyligen köpta skånelänga hade sedan tidigare en klargrön nyans med vita väggar och snickerier och jag kände att jag ville behålla köket grönt men uppdatera den till en mer modern nyans.

Efter att vi rivit en tunn mellanvägg, som troligen hamnat där någon gång på 50-talet, blev köket dubbelt så stort men framförallt genomgående och med fint ljusinsläpp från fyra väderstreck. Eftersom det är så pass ljust kände jag att jag vågade måla hela arbetsdelen i köket i en mörkgrön kulör som både är varm och ger en ombonad känsla.

Vilken kulör är det? Har ni följt några trender när ni har renoverat?

– Luckor och pärlspont är målade med Luckor och pärlspont är målade med Lycke snickeri- och lackfärg i NCS 6711-G52Y. Takbjälkar, dörrfoder och taklister i NCS 0502-Y. De putsade väggarna är målade med Lycke väggfärg i NCS 2305-Y22R.


– Jag skulle säga att vi till största delen utgått från vad vi har kunna återanvända i köket och sedan har jag gått på magkänslan när jag letade rätt gröna färgnyans. Att blanda upp den gröna tonen med metall blev också självklar i och med att vi bland annat valde att spara den gamla diskbänken i rostfritt och köksknopparna i mässing. Till det en rostfri spis, fläkt och andra smådetaljer i mässing som gör sig fantastiskt bra till den gröna färgen.

Eftersom vi har många trärena möbler i huset fick även köket fånga upp den färgen i bänkskivor, hyllplan, skärbrädor och andra inredningsdetaljer. Uppdaterat återbruk kan man kanske kalla det haha!


Hur känns det efteråt, trivs ni?

– Vi känner oss otroligt nöjda, det är ett hemtrevligt, personligt och ombonat kök! Här kommer vi spendera mycket av vår tid när vi är lediga och njuter av livet på Österlen.

Före bild

Så här gick de till väga

Eftersom luckorna till köket var helt nya slipade de ytan med ett fint sandpapper.

De gamla delarna i köket tvättades med målartvätt innan de målades över.

Sen målade de 3 varv (2 varv med roller och den sista strykningen med pensel (för att få ett mer levande uttryck) med den mörkgröna kulören.

Pärlsponten var ny så den målades utan förbehandling.

"För att inte få våra hem att kännas som museum har jag genom åren samlat på mig alltifrån designklassiker, möbler och detaljer i modernare och stramare stil som blandar upp det gamla…"

Måla om köksluckorna
Måla om köksluckorna

Vad har ni för inredningsstil?

– Åh den är alltid lika svår att beskriva! Den har liksom bara blivit till allteftersom! I båda våra hus har vi haft turen att fått ta över väldigt mycket gamla vackra möbler som passar bra till den typen av hus vi har. Men för att inte få våra hem att kännas som museum har jag genom åren samlat på mig alltifrån designklassiker, möbler och detaljer i modernare och stramare stil som blandar upp det gamla och ger en kontrast som faktiskt gör att de olika stilarna lyfter varandra - till mitt absoluta ”gulity pleasure” lampor! Jag älskar lampor! De ska vara lika snygga tända som släckta och det ska vara många av dem! Belysning är ett av de viktigaste elementen när man inreder och jag ser framemot en hel sommar i vårt nya gröna kök som inte hunnit få sin dos av ”rätt” belysning ännu.


Har du några planer på att göra om något mer här hemma?

– Oh ja! Det tar aldrig slut med projekt i den här familjen haha! I vår kommer vi påbörja vårt verandabygge på Rangas som gården i Norrbotten heter. När vi renoverade Rangas, som tidigare var vårt fritidshus när vi bodde i Skåne, sparade vi alla gamla fönster som vi nu renoverat och ska använda till den nya verandan.

I huset i Skåne ska vi ta upp en öppning mellan kök och vardagsrum, putsa om väggarna i matrummet, montera en kamin i köket och renovera de gamla vindpinade fönsterna och dörrarna. Och en massa annat också men det tar vi nästa år, vi måste hinna hänga på stranden också!

Vi önskar er varmt lycka till och välkomna in för rådgivning hos er lokala Happy Homes butik.

Måla om köksluckorna i mörkgrön kulör

Om familjen

Famlj: Pelle, 45, IT-projektledare, Jessica, 44, näringslivsutvecklare inom den gröna näringen samt driver eget företag inom inredning och influerare, Ida 12 och Theo 8

Bor: Hembyn Lillpite, en liten by 2,5 mil utanför Piteå. Huset på Österlen har vi haft i 2 år.

Intressen: Färg, form, stora som små renoverings- och byggprojekt har vi som ett stort gemensamt intresse både jag och Pelle, och såklart blir det mycket inredning, hemma eller hos andra. Att laga mat är ett annat stort intresse vi delar och i ”normala tider” reser vi gärna både långt och kort säger Jessica. Upplevelser gör livet rikt!

Hon älskar också att ränna runt på loppisar på Österlen och i vintagebutiker i sin gamla hemstad Malmö som är en guldgruva!

Instagramkonto: @rangas_etc

Happy Homes expert tipsar:

- Börja med att tvätta luckorna och applicera sedan häftgrund (en typ av färg) som biter fint på lackade ytor med pensel eller fin roller.

- Använd er sedan av en silkesmatt lite hårdare lackfärg. Speciellt till mörka kulörer blir det riktigt snyggt!

- Gör sedan två strykningar med färg med hjälp av en fin roller och någon mindre lackpensel för bästa resultat!


Vill du handla färg? Klicka här för att komma till vår färgshop.


Skapa nya rum med dessa enkla tips

5 tips för inomhusmålning

Här får du 5 målartips för att uppnå bästa slutresultat när du målar om.

Läs mer

Kika in hos artisten

Den 43 kvm stora funkislägenheten på Lilla Essingen i Stockholm har renoverats i en industrialistisk stil med gråa och gröna detaljer.

Läs merFör att ge dig en bättre service använder sig denna webbplats av cookies. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner ni vår integritet- och cookiepolicy.

Läs mer