Proffs
  • Välkända varumärken
  • Säkra leveranser
  • Betala mot faktura
Logga in/Registrera

Meny

Guide - så här tapetserar du

Toppbanner

Tapetskola - så gör du steg för steg – Happy Homes ✗ Boråstapeter


Många känner sig osäkra på hur man tapetserar, men i själva verket är det både enkelt och väldigt kul. Du kommer dessutom känna dig både stolt och nöjd efteråt! Nedan har vi gjort en guide som förklarar hur man tapetserar med EasyUp tapeter från Boråstapeter.

Steg 1-2-3

Steg 1 – mät ut första tapetvåden

Som i allt hantverk är förarbetet viktigt. Spackla och slipa vid behov så slipper du gå och irritera dig på skavanker i efterhand. Utgå ifrån rummets mest iögonfallande hörn. Därifrån tapetserar du först åt ena, sen åt andra hållet. På det sättet kommer ev. små missar i t.ex. mönsterpassning inte att synas. Det är noga att fp första våden rak. Använd därför alltid ett vattenpass och rita upp en rodlät linje ca 53cm in på väggen, vilket är standardbredden på många tapetvåder. Se till så att din linje blir synlig och kan användas som lodlinje när du sedan passar in första tapetvåden.


Steg 2 - limma vid tak och golvlister

När du tapetserar med EasyUp tapeter från Boråstapeter limmar du direkt på väggen och sätter sedan upp din tapet. Börja med att limma med pensel vid tak- och golvlister. Du behöver inte vara rädd för att få lim på listerna, det torkas enkelt bort med en våt trasa när tapetvåden väl är på plats.


Steg 3 - rolla väggen med lim

Rolla väggen med lim. Försök att fördela limmet som en jämn hinna över underlaget och kom ihåg att gå hela vägen ut i kanterna. Tänk dig att du rollar lim för ca 1,5 våder åt gången så slipper du mäta och kladda med limmet när våden sitter på väggen. Skulle du ändå märka att det saknas lim någonstans, kan du lyfta tapeten och addera mer där det behövs. Du kan ofta justera din tapet en ganska lång stund efter att du satt upp tapetvåden på väggen.


Tips! För att veta att du har tillräckligt med lim kan du dra ett S med fingret längs med hela väggen du limmat. Kan du tydligt se att du ritat med fingret uppifrån och ner, så har du perfekt mängd med lim.

Steg 4-5-6

Steg 4 - fäst första tapetvåden

Placera tapetrullen i en hållare eller ett tråg på golvet, men det går lika bra utan om du har ett rent golv. Dra upp den första tapetvåden mot taket, fäst lätt överst. Kontrollera sedan mot din uppritade lodlinje eller med vattenpass att den är rak. Pressa sedan fast den övre delen av våden och skär av vid taklisten.


Steg 5 - släta ut tapetvåden

Släta ut resten av våden med ett tapetverktyg från mitten uppåt, från mitten nedåt och sist längs kanterna. Tänk på att torka av limrester från ditt tapetverktyg efter uppsättning av varje våd, då undviker du att få lim på tapeten.


Steg 6 - skär av tapeten nedtill

Pressa ner kanten och skär av tapeten vid golvlisten med hjälp av en tapetkniv. Tänk på att använda ett vasst rakblad och byt rakbladen ofta för fina kanter. Glöm inte att varje rakblad har fyra sidor!

Steg 7-8

Steg 7 - mönsterpassa

Upprepa proceduren från steg 4. Mönsterpassa efterföljande tapetvåd noga mot den första om din tapet har mönsterpassning. Detta hittar du information om på tapetrullens etikett.


Steg 8 - ta bort limrester

Tvätta bort eventuella limrester på tapeten med en blöt svamp. Tapeter från Boråstapeter är inte känsliga för vatten, tvärtom. Så var inte rädd för att använda ordentligt med vatten här, tapeten tål det. Tvätta alltid mellan varje våd.


NU ÄR DU KLAR, BRA JOBBAT!Vidare läsning

Renoveringstapet - rädda håliga väggar!

Renoveringstapet är en riktig räddare i nöden när du vill bli av med hål och skador i väggarna eller tröttnat på den där strukturtapeten som kom med huset.

Varför renoveringstapet?

Så här målar du om köksluckorna

Följ med hem till familjen på Österlen som gav sitt kök ett rejält lyft, med bara lite färg!

Läs mer