• Välkända varumärken
  • Säkra leveranser
  • Betala mot faktura

Meny

Hemma hos

Toppbanner torptokig

Torpdrömmen vid Vänern


Johanna Carlsson är fotografen och inredaren som tillsammans med sin sambo Viktor och hunden Nalle sommaren 2017 fick ärva ett litet torp på Vänerns största ö – Torsö.

Johanna

Torpet som är från 1900-talets början är ett arv från Johannas farmors bror som bodde i huset intill där nu hennes syster bor året om. Det lilla torpet på 45 kvadrat hade stått orört under en längre tid när Johanna och Viktor fick möjlighet att ta över det.

– När vi såg torpet första gången var det fullt av gamla möbler och väldigt omysigt, berättar Johanna. Man såg knappt golvet för allt bråte men potentialen fanns definitivt där. Johanna tog några bilder för att visa sambon men visste redan att hon så gärna ville ha det. Jag frågade Viktor om han var med på renoveringståget vilket han var! Utan honom hade det aldrig gått – åtminstone inte så fort, säger hon och skrattar. Huset är timrat och har lerklinade väggar och hela tre kaminer, två öppna rörspisar samt en järnspis i köket.


Torpet

– Vi har verkligen haft turen att ingen omfattande renoveringhar gjorts tidigare och därför finns alla spegeldörrar, gamla tapeter och öppna spisar kvar, berättar Johanna. Även fönstrena är original med handblåst glas vilket ger en fantastisk reflektion och ett fint ljus inomhus.

Erat torp har genomgått en minst sagt häftig renoveringsresa både ut- och invändigt, vad har varit roligast? – Det roligaste med renoveringen har definitivt varit att få se sina idéer och visualiseringar bli verklighet. Det har också varit väldigt roligt att sätta sig in i byggnadsvård och försöka att behålla så mycket som möjligt och även renovera i stil med torpets tidsepok. Med andra ord har vi använt en hel del linoljefärg och linoljesåpa. Jag kan inte påstå att jag tycker det är så roligt att skrapa färg men att sedan måla och få se resultat så snabbt är superkul.

Olika tapetmönster

På tal om att skrapa, och måla. Röd är ju en färg med starka traditioner och en historia som går långt tillbaka i tiden. Var det självklart för er att behålla den röda färgen på torpet?
– Det var det absolut! Vi har varit noga med att använda tidsenliga färger såsom linoljefärg och slamfärg (Falu Rödfärg). Rödfärgen är dessutom så himla enkel att underhålla och måla med att vi aldrig ens övervägde något annat alternativ. Eftersom färgen kritade av sig när man tog på fasaden visste vi att den var målad med slamfärg.

– Färgen hade säkert suttit där i flera decennier vilket gjorde förarbetet väldigt enkelt - sopa med en vanlig kvast och sedan på med rödfärgen. Jag kan verkligen rekommendera att köpa särskilda penslar för slamfärg som underlättar arbetet. 

Besök vår produktsida för utomhusmålning här.


Hur händiga är ni på en skala från 1-5? – Jag skulle väl säga att vi egentligen inte är superhändiga men inte heller har tummen mitt i handen. Vi har ju faktiskt gjort allt själva mer eller mindre och ofta googlar vi om det är något vi först inte kan.

– Min sambo är väldigt duktig på alla de fysiskt krävande jobben - såga, slipa, skrapa, riva. Sen har jag en duktig pappa med alla verktyg man kan tänka sig behöva som vi nog använder mer än vad han gör. Dessutom måste jag säga att vi har blivit två höjdare på att tapetsera efter att ha tapetserat två sneda rum utan en enda rät vinkel. Allt går med lite tålamod, fika och googlande! Jag ger oss 3/5!

”Jag tycker Hanna Wendelbo är en fantastisk mönsterdesigner.”

Tapet tulippa
Collage torptokig
Tapet vid fönster

Även inomhus har torpet genomgått ett gediget renoveringsjobb och både sovrum och vardagsrum har fått nytt liv. Berätta! – Tyvärr var vi tvungna att ta ned leran som satt på väggarna då den var väldigt porös och hade lossat på flera ställen, berättar Johanna. Tanken var faktiskt att lerklina på nytt men tyvärr blev det inte av på grund av att leran inte gick att återanvända, fortsätter Johanna att berätta. Det blev spånskivor på väggarna istället eftersom gips inte klarar av vare sig fukten eller rörelsen i väggarna.

Berätta om valet av tapeter till sovrummet! – Jag föll för färgerna och mönstret i Tulippa från Boråstapeter. På kvällen ser det nästan ut som en lite stjärnhimmel med alla de små vita blommorna mellan de rosa tulpanerna, säger Johanna. Blommiga tapeter har dessutom suttit på väggarna förr vilket gjorde valet ännu lättare. Dörrfoder och golvlister är målade med linoljefärg Kimröksgrå 10% som passar väl ihop med tapen och dess blågrå blad.

”Allt går med lite tålamod, fika och googlande!”

Fika i vardagsrummet
Tapet dancing crane
Mysig hörna i torpet

Besök vår tapetshop här.

”Vardagsrummet är en lugn oas.”


Vardagsrummet är en lugn oas och har målats med jordnära färger. På väggarna sitter en beige kalkfärg och på en vägg sitter Emma Von Brömssens blå Dancing crane.

– Jag älskar alla Emmas mönster och tapetvalet föll på Dancing crane från Engblad & Co på grund av de vackra jordnära färgerna samt att det förstås alltid går ett par tranor här nedanför på gärdet, säger Johanna. Där fick golvlister, fönsterfoder och dörrposter linoljefärgen Grön Umbra 15%.

Veranda
Matbord på verandan

Besök vår färgshop här.Jag ser verkligen fram emot att planera och göra om vår veranda.


Vad ser du fram emot just nu?
– Jag ser verkligen fram emot att planera och göra om vår veranda. Den är i dagsläget väldigt improvisatorisk och saknar dörr. Vi letar gamla fönster och en pardörr på blocket och förhoppningsvis kan vi börja nästa sommar. Även trädgården står näst på tur vilket ska bli väldigt kul att få iordning. Vi ska lägga grus och även få upp ett litet växthus. I framtiden planerar även jag och syrran att ha ett par hönor tillsammans, vi ska bara få ihop ett hönshus först!

Johanna och hunden

Ålder: 24 

Var: Lägenhet i Växjö & torp på Torsö (i Vänern)

Intressen: foto, mat och inredning. 

Familj: Sambon Viktor Andrén (25) och hunden Nalle (4)

Gör: fotar bröllop och jobbar med offentlig inredning.


Följ Johanna och hennes renoveringsresa på Instagram under kontot @torptokig Fler före/efter bilder från torpetFÖRE

Sovrum före
Vardagsrum före
Collage före bilder
Collage före bilder


EFTER

Collage efter bilder

Läs även dessa reportage

Ge dina utomhusmöbler kärlek

Låt dig inspireras av @torptokig hur du vårdar det du har istället för att köpa nytt med hjälp av färg.

Läs mer

Johannas drömmar om sommarstuga

Johanna har länge drömt om ett sommarhus på Västkusten. Inspireras av hennes drömmar här!

Läs merFör att ge dig en bättre service använder sig denna webbplats av cookies. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner ni vår integritet- och cookiepolicy.

Läs mer