Proffs
  • Välkända varumärken
  • Säkra leveranser
  • Betala mot faktura
Logga in/Registrera

Meny

färgpsykologi

Färgpsykologi

Vilken färg bör man ha i vilket rum?


Du vet säkert redan hur olika färger kan påverka hur vi känner oss? Färgpsykologi och färgsättning i olika rum bygger på principen att olika färger kan påverka vårt humör, vårt välbefinnande och vår produktivitet på olika sätt. Här är några exempel på hur färgpsykologi kan tillämpas i olika rum:


gula färg färgpsykologi

Vardagsrummet:


Blått: Ger en känsla av lugn och ro, vilket kan vara perfekt för ett vardagsrum där avkoppling och socialt umgänge är viktigt.


Grönt: Förknippas med natur och friskhet, vilket kan skapa en avslappnad atmosfär och bidra till harmoni.


Beige eller jordtoner: Ger en varm och inbjudande känsla, perfekt för att skapa en mysig och välkomnande atmosfär.


Köket:


Rött: Kan öka aptiten och energinivån, vilket gör det till en populär färg i köket där matlagning och måltider är i fokus.


Gul: Förknippas med glädje och optimism, och kan bidra till en ljus och positiv atmosfär i köket.


Grått: Ger en modern och elegant känsla, vilket kan vara passande för ett modernt kök med rena linjer och minimalistisk design.

färg i barnrum

Barnrum


Enligt färgpsykologin finns det flera färger som kan vara lämpliga för barnrum, med hänsyn till deras effekter på barns känslor, beteenden och välbefinnande:


Blått: Blått associeras ofta med lugn och frid. Det kan hjälpa till att skapa en avslappnad och fridfull atmosfär i barnrummet, vilket kan vara särskilt användbart för att främja sömn och avkoppling.


Grönt: Grönt är en lugnande färg som förknippas med natur och harmoni. Det kan bidra till att skapa en känsla av lugn och friskhet i barnrummet och främja koncentration och välbefinnande.


Gult: Gul är en glad och energigivande färg som kan lyfta humöret och sprida glädje i barnrummet. Det kan vara stimulerande och inspirerande, men bör användas sparsamt för att undvika överstimulering.


Rosa: Rosa är en mjuk och lugnande färg som förknippas med kärlek och omsorg. Det kan skapa en mysig och trivsam atmosfär i barnrummet.


Lila: Lila är en mystisk och lugnande färg som kan främja kreativitet och fantasi. Det kan vara en bra val för barnrummet för att främja avkoppling och lugnande lek.


Det är viktigt att komma ihåg att varje barn är unikt och kan reagera annorlunda på olika färger. Det är också viktigt att ta hänsyn till barnets personliga preferenser och behov när man väljer färger för deras rum. Att involvera barnet i processen kan vara en bra idé för att säkerställa att de trivs och känner sig bekväma i sitt rum.
färg i sovrummet för god sömn

Sovrum


I ett sovrum är det vanligt att välja färger som främjar avkoppling, lugn och sömn. Här är några färger som ofta rekommenderas för sovrum baserat på deras lugnande och avslappnande egenskaper:


Blått: Blått är en populär färg för sovrum eftersom den associeras med lugn och frid. Det kan hjälpa till att sänka blodtrycket och minska stressen, vilket främjar en god natts sömn.


Grönt: Grönt är en annan lugnande färg som förknippas med naturen och harmoni. Det kan bidra till att skapa en frisk och avslappnad atmosfär i sovrummet och främja en känsla av lugn och ro.


Lila: Lila är en färg som förknippas med lugn och avkoppling. Det kan hjälpa till att minska ångest och främja en djupare och mer avkopplande sömn.


Grått: Grått är en neutral färg som kan skapa en lugn och avslappnad atmosfär i sovrummet. Det kan användas som en bakgrundsfärg för att komplettera andra lugnande färger och bidra till en känsla av lugn och ro.


Beige: Beige är en annan neutral färg som kan skapa en varm och mysig atmosfär i sovrummet. Det kan användas för att skapa en avslappnad och inbjudande känsla som främjar sömn och återhämtning.


Källa: Psykologisktvetande.se och Arkitektkopia.

Läs vidare

text

Så väljer du rätt vit

Vitt är inte bara vitt. Att välja rätt vit kulör kan vara en större djungel än man tror. Vi listar några viktiga tips!

Se tipsen här
text

12 tapeter till sovrummet

Med tapeter i sovrummet får du en ombonad och mysig känsla. Vi listar 12 tapetfavoriter till sovrummet!

Se tapeterna här