Trend

Meny

Tapetinspiration

Experten listar 3 heta trender

Experten listar 3 heta tapettrender

Genom att leka med färg och mönster på väggarna kan du skapa ett helt nytt uttryck hemma. Men vad är egentligen på gång inom tapeter? Och hur ska du tänka när du färgsätter ditt hem? Eva Bolin, som är säljare och tapetansvarig på Happy Homes i Skellefteå, listar tre starka trender – och tipsar samtidigt om hur du enklast sätter upp en tapet.1. Varmt och jordnära

Experten listar 3 heta trender

Att göra det så mysigt som möjligt hemma har varit högsta prioritet för många under pandemin. Det syns tydligt på de varma, neutrala och krämiga kulörerna som trendar just nu – och som med största sannolikhet kommer att fortsätta vara populära långt in i 2022.


Tapet Grönhaga från Midbec tapeter. 

Experten listar 3 heta trender

– Beige och brända toner av orange samt rött tror jag kommer att komma allt mer. Det är tydligt att vi har lämnat den kalla färgskalan bakom oss och vill ha något mer naturnära, säger Eva Bolin.


Tapet Acanthus från kollektionen Vårt arkiv, Boråstapeter.

Experten listar 3 heta trender - brända toner

Beige och brända toner av orange & rött ser man i tapeterna Siv och Bodri är från Midbec och deras kollektion Lina 2.Experten listar 3 heta trender – Tapet Arne Jacobsen Ranke från Boråstapeter.

2. Mjuka och böljande former


Det jordnära märks även av i de mönstrade tapeterna där praktfulla blommor och slingrande blad dominerar.

– Tapeter med relativt naturtrogna blommor och mattare tryck i färgkombinationer som exempelvis puderrosa, beige, brunt och grått ser vi att många efterfrågar. Det ska gärna vara lite äldre stil på tapetmönstret, och då pratar vi mer sekelskifte än 50-tal, förklarar Eva.


Tapet Arne Jacobsen Ranke från Boråstapeter.

Experten listar 3 heta tapettrender - Dahlia

Tapeter  Dahlia, Falsterbo III, Boråstapeter.

Experten listar 3 heta tapettrender - Skogsgläntan

Tapet Hazel, Falsterbo III, Boråstapeter.

Experten listar 3 heta tapettrender - Hazel

Tapet Skogsglänta, Midbec.

Experten listar 3 heta tapettrender - Doodleedo

3. Ett rum som utgångspunkt

Förr valde många att ha en eller kanske två fondväggar i ett hem, men nu jobbar man istället med att ha ett rum med mycket mönster på alla väggar. Det rummet får sedan vara utgångpunkten för kulörerna i resten av hemmet.

– Väljer du till exempel att ha en blommig tapet i sekelskiftesstil i sovrummet, kan du sedan utgå från färgerna på den och jobba vidare med dem i de andra rummen. I butiken matchar vi gärna tapeterna med Happy Homes nya färgutbud Lycke, som har en helmatt finish, vilket ger den där lyxiga hotellkänslan som många vill ha idag, säger Eva och tillägger:

– Det enda rummet där du kanske vill bryta av lite är barnrummet. Där kan det vara roligt för barnet själv att vara med och bestämma. Om du ändå vill följa samma färgschema som resten av hemmet, kan det vara fint att satsa på dämpade pasteller och småblommigt.


Den härliga barnrumstapeten kommer från Midbec och heter Doodleedo.

Experten listar 3 heta tapettrender - Doodleedo

Tapet Doodleedo, Midbec.


Vad ska man tänka på när man sätter upp en tapet?

1.  Innan du börjar att tapetsera är det viktigt att kontrollera att väggen är jämn och slät. Skulle den inte vara det kan man åtgärda med spackel eller covertapet.

2.  Idag är de flesta tapeter EasyUp, vilket innebär att man rollar limmet direkt på väggen. Eva rekommenderar att du limmar lite bredare än tapetens bredd, men inte mer än så eftersom limmet kan hinna torka.

3.  Se till att den första våden (remsan) blir rak. Blir den sned kommer även de andra att bli det. Använd gärna ett tapetlod för att få så raka linjer som möjligt.

4. Fördelen med EasyUp-tapeterna är att du inte behöver skära dem i förväg, utan du kan mönsterpassa direkt på väggen.För att ge dig en bättre service använder sig denna webbplats av cookies. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner ni vår integritet- och cookiepolicy.

Läs mer