• Välkända varumärken
  • Säkra leveranser
  • Betala mot faktura

Trend

Meny

Terrass & Altanfix

terrass

Gör rent altanen och förbered för utelivet


Har det blivit dags att flytta ut hemkänslan och dra igång altanlivet? För att få en hållbar och fräsch altan år efter år rekommenderar vi att ta en titt varje år om ytan är smutsig, torr och sprucken eller har mögel och alger. En torr yta skapar sprickor i altanen som kan sprida sig. En torr altan kan även lätt ge stickor under fötterna. Så här går du tillväga för att göra rent och olja in altanen så den håller sig frisk och fräsch i många år!Gör rent altanen, steg för steg

bona
altan

Steg 1 - rengör och få bort gammal olja:


Börja med att rengöra och ta bort gammal olja genom att skura med skurborste och rengöringsmedel. Eller använd skurmaskinen Bona PowerScrubber som finns att hyra i våra butiker. En ren och oljad altan håller längre och minimerar risken för sprickor.


Tvätta bort alger och mögel:

Tvätta bort alger och mögel med produkter som angriper dessa på djupet. Rengör därefter påväxt med ett rengöringsmedel för träytor. Följ instruktionerna som står på produkten.

Här hittar du produkter för rengöring.Produktrekommendationer:

  • Skurborste.   
  • Terrasstvätt från t.ex. Beckers, Demidekk eller Jape
  • För snabb och effektiv rengöring använd t.ex. Bona Power Scrubber. Du kan hyra maskinen Bona Powerscrubber i flera av våra butiker.
  • Alg & mögeltvätt eller behandlingsmedel. Det finns flera varumärken att välja på bland annat Beckers, Jotun och Jape. Se mer här.

Se alla rengöringsprodukter här

Se vilka butiker som hyr ut terrasstvätten Bona PowerScrubber här
Steg 2 - slipa bort vassa hörn och jämna till: 


Avvakta någon dag innan du fortsätter med detta steg, så att altanen verkligen har torkat. När ytan är ren och har torkat kan du börja slipa bort vassa hörn och flisor lätt med sandpapper. Kika också efter skruvskallar som sticker upp och skruva ner eller byt ut dessa.Produktrekommendationer:

Sandpapper

Skruvdragare/skruvmejsel
Steg 3 - olja in:


Behandla därefter altanen med olja eller terrasslasyr. Välj en olja för det trä som din altan är byggd av. Följ instruktionerna som stå på burken för bäst resultat. Hur du applicerar oljan eller lasyren kan skilja sig åt beroende på produkt. Glöm inte att torka bort överflödig olja.


Är du sugen på att byta kulör på altanen finns det terrasslasyrer och oljor som går att få i olika kulörer. Demidekk terrasslasyr är lasyr du kan få i olika kulörer. Du hittar den här!


Produktrekommendationer:


Frida Fahrmans altanliv

Kika in hos Frida Fahrman och hur hon steg för steg byggde sin drömaltan.

Till artikeln

Måla med slamfärg

Att måla med slamfärg har många fördelar - det är enkelt, snällare mot miljön, prisvärt och ett bra skydd för träet.

Läs mer här

För att ge dig en bättre service använder sig denna webbplats av cookies. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner ni vår integritet- och cookiepolicy.

Läs mer