• Välkända varumärken
  • Säkra leveranser
  • Betala mot faktura
Logga in/Registrera

Meny

Toppbanner

5 tips när du ska välja golv

Peter


Vi tog ett snack med Happy Homes alldeles egna golvexpert Peter Gjörloff och frågade om han hade några tips kring hur man ska tänka om när man ska välja golv till hemmet.– Idag är de flesta golv väldigt gör-det-själv-vänliga vilket är bra för köparen. Nu för tiden är det viktigare för kunden med design och att det är estetiskt rätt istället för att kanske först tänka igenom vilka krav på tex slitage man vill ha på sitt nya golv. Rätt golv på rätt plats brukar vi på Happy Homes säga till våra kunder.

Vinylgolv produktbild

På bild från vänster: Vinylgolv, Texline Wood Noma Clear, Gerflor, Vinylgolv, Texline Wood Hudson, Gerflor, Vinylgolv, Empire Blond Frontal, Gerflor


TIPS 1: Tänk igenom vilket krav på t ex slitage man vill ha på sitt nya golv

Alla golv har sina olika fördelar men också några mindre bra egenskaper som man bör tänka på:

– Att tex lägga ett trägolv i köket är ju snyggt men inte det mest hållbar i längden. Med tiden får man kanske räkna med hack i golvet från tappade bestick och fula skador från vatten när barnen hjälpt till att diska.

– Ett vinylgolv har däremot helt andra egenskaper och ett ypperligt material för köksmiljöer. Det klarar slag och tapp av köksredskap bättre och är i det närmaste helt okänsligt mot spill från vatten.


TIPS 2: I köket kan det vara smart att ha ett vinylgolv som klarar slag, tapp av redskap och tål vattenspill

Var mer i hemmet bör man lägga vinyl då?
– Jag skulle säga att hårt trafikerade ytor så som entréer, hallar, kök eller lekrum – där är det perfekt att lägga vinyl. Vi ser en klar trend att kunder som tidigare tyckt att de endast vill ha trägolv, nu börjar visa intresse för att köpa vinylgolv istället.

Om man skulle vilja ha trägolv i vardagsrummet, går det verkligen att kombinera med en träimitation i vinyl i köket?
– Absolut! Man kan blanda trä – och vinylgolv i sitt hem. Det är ju oftast så att kunden har högre krav på slitage på tex ett köksgolv och då är vinylgolvet perfekt. Det finns så otroligt många fina, naturtrogna mönster och strukturer.

– Det är superenkelt att lägga genom att bara klicka ihop det limfria golvet. Skär med mattkniven och därefter ett litet ”knäck” så har man kapat av längden i önskat mått. Man behöver inte ens en såg!

– Vinylgolv ska inte blandas ihop med laminat. Vinylgolvet ger inte en så hård känsla och inte heller så ”klapprigt” på ytan som laminat. Det upplevs som mjukare och tystare att gå på.

Textilmatta i sovrum

Men om man är lite nyfiken och sugen på mjukt golv, så kallat textilgolv, var rekommenderar du att man lägger det?
– Textilgolv blir allt mer populärt från att ha varit helt bortstädat efter 70-talet då det lades heltäckande mattor på alla tänkbara och otänkbara ytor. Idag ser vi återigen en större efterfrågan av textila golv där vi idag lägger det mest i allrum, sovrum, trappor och även i källarplan. Vi guidar i butiken kunderna till att tänka rätt golv på rätt på plats.


Vad ska man tänka på när man lägger textilgolv?
– Man ska tänka som med alla andra golv. Man ska alltid sträva efter att underlaget ska vara så slätt som möjligt även om textilgolvet är mer förlåtande än andra material.


Kan man lägga en textilmatta själv?
– Absolut, det kan man definitivt göra.

TIPS 3: Om man lägger mattan själv och behöver skarva den är det viktigt att man lägger mattan i samma riktning då luggen alltid lutar åt ett håll.

Vad är det egentligen som skiljer en textilmatta från en annan?
– Skillnaderna är många. Olika garn, dess kvalitet och höjder på luggen som avgör hur mjuk mattan är. Textilmatta med högre skuren lugg blir mjukare, mysigare och skapar mer komfort.

Textilgolv produktbilder

TIPS 4: Tänk på när man gör valet i butiken utifrån ett litet mattprov så kommer mattan oftast upplevas mer flammig på en stor yta.

Ska man köpa plattor eller rulle?
– Plattor lägger man fortfarande oftast i offentliga miljöer. Fördelen är att man kan ta bort och byta en platta om den har blivit smutsig eller förstörd. En annan fördel med att ha lägga plattor kan vara i små och trånga utrymmen där det kan vara svårt att komma åt. Plattor är smidiga att jobba med.


TIPS 5: Att låna hem ett mattprov i förväg är ett bra sätt att få se lite närmare hur det skulle kunna se ut. På så sätt kan man också ta på mattan och känna vad som känns bäst under fötterna.

Foto: Soul Polar från Golvabia som är en blandning mellan ull/sisal matta passar framförallt i trappor men funkar även fint i ett litet vardagsrum som hemma hos Virséns. Läs gärna det trevliga reportaget hemifrån paret Virséns här.


Fortsätt inspireras av dessa reportage

text

Vårt mest prisvärda ekgolv

Rumba är ett parkettgolv i ek till riktigt bra pris som du bara hittar hos Happy Homes!

Läs mer
text

Miljövänliga golv av kork

Vill du ha ett golv som håller länge, är skönt att gå på, är miljövänligt och dessutom snyggt? Då ska du spana in Wicanders golv med en kärna av mirakelmaterialet kork!

Upptäck korkgolv!