• Välkända varumärken
  • Säkra leveranser
  • Betala mot faktura

Meny

Hemma hos

Toppbanner

Funkis på Lidingö


Välkommen hem till familjen Wirsén och spionlägenheten på Lidingö.

Sofia i köket

Huset ritades på 30-talet och skulle byggas 1938-1939, men andra världskriget drog fram och man avvaktade därför med bygget till efter kriget.


– Vi är den tredje familjen som bor i lägenheten sen den byggdes år 1946-1947. Förste hyresgästen var Sveriges ende (påkomne) storspion - Stig Wennerström - som bodde i den till 1955. Det sägs att Wennerströms fru stod i fönstret i trappan och tittade ner på Wennerströms besök för att se om hon skulle hålla sig undan, eller gå ner och hälsa. Sedan fick en annan familj nycklarna i handen av Wennerström när han flyttade med familjen till Moskva 1955; och den nya familjen bodde här till 2017. Det finns bara en lägenhet med den här planlösningen i föreningen, det är en så kallad byggmästarbostad, berättar Sofia Virsén.

Varför köpte ni just den lägenheten?

– Det var en slump faktiskt! Sofia var på väg till en kompis på Lidingö och såg att det var visning och åkte förbi och kikade. Fastnade direkt när hon kom in och fick en härlig känsla av lägenheten. Det vi framför allt fastnade för var trappan och fönstret. Sen var planlösningen inte optimal, men vi gillade också att kvinnan som hade bott i lgh innan inte hade gjort något med lgh och alla tidstypiska detaljer var kvar, säger Christian.


Familjens har ingen specifik inredningsstil utan kör på det som de tycker är fint.

– Många köp sker på impuls och på loppis eller auktion. Det är viktigt att det är mysigt och hemtrevligt. Färg är också trevligt, tillägger Sofia.

Köket
Matsal

Hur har ni tänkt med materialval?
– Lägenheten är från 40-talet, utifrån 30-tals-ritningar, så för oss har det varit viktigt att materialvalen ska lira med det, vi har inte velat riva ut allt och lägga in nytt utan bevara och i vissa fall ”ta tillbaka” 40-talet in i lägenheten. Men det är klart att det är en mer modern touch på allt kanske. Överfalsade luckor i köket är typiskt funkis så det valde vi – sen är inte ett blått kök så mycket 40-tal kanske, utan det tyckte vi var snyggt. Originalköket monterades ner varsamt och ska sättas in på landet i snickarboden - då vi har sett att det var pippi-gult från början. Toaletten på nedervåningen är en vansinnigt snygg IDO-toalett från 40-talet som vi hittade på hemnet(!) och kolmårdsmarmor på golvet som är lite tidstypiskt, berättar Sofia.

Vardagsrum
Paret på trappa
Rum i grön tapet
Barnen i soffan

Rummet ovan är tapetserat med Great Vine från Cole and son. På golvet lade vi in en sisalmatta som heter Soul Polar från Golvabia.


Har ni några framtida projekt eller är lägenheten helt klar nu?

– Vi har just byggt en bokhylla på övervåningen vilket blev bra. Vi vill fixa klart det sista i badrummet på övervåningen – uppdatera kommod, toalett och spegel. Och fixa det sista i vårt sovrum – ändra placering av garderober. Kanske ändra färg på fönsterna till riktigt mörkblå/svart?


Har ni någon favorit bland tapetmärken?

– Cole and Son har speciella motiv som vi gillar, men gillar även klassiska tapeter från Boråstapeter

Barnrum
Barnrum
Barnrum
Barnrum
I barnrummet ovan målade vi med LADY Jotun Duskey Blue och den mjuka golvmattan heter Palermo Silver och kommer från Golvabia. I barnrummet nedan målade vi med LADY Jotun Minerals (kalkfärg). Se all färg från Jotun här.
Barnen i barnrummet
Barnrum
Vardagsrum

Väggarna i i matrummet, köket, trappan och vardagsrummet är målade i LADY Jotuns Sommarsnö och snickerierna i NSC-koden 3002Y. Se all färg från Jotun här.


Följer ni trender eller utgår ni från er egen stil?

– Det är nog en blandning. Vi utgår från vår stil – vad det nu är? - och följer inte trender slaviskt, men eftersom vi läser inredningstidningar och matas av inspiration från olika håll så klart att vi kanske påverkas av trender ändå utan att vi vet om det kanske. Tydligast var nog köket i det fallet - vi valde mellan trärent och mörkblått som nog får sägas vara rätt trendigt det senaste året. Men vi vill tro att vi mest väljer utifrån vad vi tycker är snyggt och fint. Vi båda har också intresserat oss en del för byggnadsvård - så exempelvis när vi drog om all el var det viktigt att eluttag och lampknappar återställdes till den svarta backeliten som satt där innan.

Sovrum

Var hämtar ni er inspiration?
– Läser en inredningstidning då och då, våra vänners hem, inredningskonton på Instagram och gallerier.

I vårt sovrum lade vi in den härliga och mjuka matta Palermo Taupe från Golvabia och tapetserade
väggarna i Linen, Woody linen från Boråstapeter.


Familjen Wirsén
Sofia, Christian, Carl 4,5 år och Tiel 2 år
Bor: Hersby, Lidingö, sedan julafton 2017
Intressen: Tennis (bollar i allmänhet), renovera gamla fönster på
lantstället, hänga med kompisar och familj
Instagram: @spionlägenheten

Kika gärna på den fina filmen vi gjorde hos familjen Wirsén.

För mer lägenhetsinspiration

Gråa och gröna detaljer hos artisten.

Kika in hos Arvid i den 43 kvm stora funkislägenheten på Lilla Essingen i Stockholm.

Läs mer

Grått och rosa i 20-talslägenheten.

Följ med hem till Emma och ettan som blev en tvåa!

Läs merFör att ge dig en bättre service använder sig denna webbplats av cookies. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner ni vår integritet- och cookiepolicy.

Läs mer