Proffs
  • Välkända varumärken
  • Säkra leveranser
  • Betala mot faktura
Logga in/Registrera

Meny

internationella färgdagen

Internationella färgdagen

Lär dig allt om färg


Den 21 mars är det Internationella färgdagen, en dag som vi på Happy Homes gärna uppmärksammar lite extra då vårt hjärta klappar hårt för just färg! Internationella färgdagen är instiftad av Stiftelsen Svenskt Färgcentrum. Lär dig mer om färg och bli en riktig färgexpert med våra tips och fakta här nedan.


färg

När uppfanns färg? 

Färgens ursprung går tillbaka över 40 000 år då konstnärer använde en särskild mix av krita, jord, djurfett och träkol för att skapa de tidigaste pigmenten. Dessa skapade en bas med fem färger som skulle vara grunden för all konst under många år framåt: svart, vitt, rött, gult och brunt.


Historiska färger och färgsättning

Inom byggnadsvården är slamfärgen och linoljefärgen bland de mest framträdande färgtyperna. Slamfärgen är vanligt förekommande på ohyvlade ytor medan linoljefärgen främst appliceras på hyvlade ytor.


Under 1600- och 1700-talen användes rödfärgen främst på högreståndshus, men från början av 1800-talet blev den en traditionell färg även för landsbygdens hus. Den ikoniska bilden av den röda stugan med vita knutar blev en symbol för Sverige under tidigt 1900-tal. Det var också under denna period som användningen av slamfärg nådde sin höjdpunkt. I dagens läge har slamfärgen återigen blivit populär. Dess användarvänlighet och förmåga att åldras med värdighet gör den till ett attraktivt val.


Källa: Stockholms Läns Museum. Bild: Falu Rödfärg.

beckers färger

Vad är egentligen färg?

Färger är ljus med olika våglängder. En viss våglängd ger upphov till en viss färg, ur vitt ljus hittar vi en skala av alla färger. Det är dessa vi kan se i en regnbåge: rött, orange, gult, grönt, blått och violett. Det är först när det vita ljuset träffar ett föremål som det visar färg.


Vilken färg ser vi först?

Röd är den första färg vi ser som barn, men faktum är att rött har ett litet försprång. Den röda färgen har nämligen längst våglängd, vilket gör att man kan se den redan vid två veckors ålder.


Mest populära färgen?

I en studie utförd av Joe Hallock (med övervägande västerländska respondenter) visar det sig att både män och kvinnor har en gemensam favoritfärg. Kan du gissa vilken?


Svaret är blå. Hela 42% valde blå som sin favoritfärg, vilket kan jämföras med grön och lila på andraplatsen, som endast lyckades skrapa ihop 14% av rösterna.

Blå nyanser signalerar lugn och ro. De bidrar till att vi slappnar av och främjar lugna beteenden. Det finns studier på att vi andas lugnare och blinkar mer sällan i blå miljöer. Blått inger även förtroende och trygghet. Kanske är det just därför blått blivit en favorit hos många?


Källa: Eniro academy. 

hur läsa av NCS kod

Vad är NCS?

NCS – Natural Colour System® är rotat i vetenskapen och speglar hur våra ögon uppfattar färger. Med hjälp av NCS beteckningar eller koder kan du beskriva färg på vilken yta som helst, oavsett om det är tyg, färg eller en förpackning.


Lär dig läsa av NCS-koden

Systemet bygger på grundfärgerna Svart, Vitt, Gult = Y, Rött = R, Blått = B, Grönt = G.

Färgbeteckningen eller koden NCS S 1040-R20B har nyansen 1040, dvs 10% svarthet och 40% i kulörthet. Kulörtonen R20B är en röd (R) med 20% blå (B) i sig.


Källa: NCS.


Relationen till färg

Kvinnor och män uppfattar färg olika. Detta beror till stor del på X-kromosomen. Eftersom kvinnor har två, verkar det som att de kan fånga vissa skillnader i tonalitet som går obemärkt för män.


jotun lady

Väggarna är målade med Jotun LADY Pure Color i kulörerna 20217 Muted Coral, 7685 Subtle Green och 8583 Earthy Yellow.

jotun pure color

Väggen är målad med Jotun LADY Pure Color i kulören 2224 Indi Pink.

Vår historia går långt tillbaka
Happy Homes Malunng

Happy Homes Malung

Happy Homes Malung, eller Ellos färg som det fortfarande i folkmun kallas, grundades 1906 av målaren och musikern Lisper Olof Johnsson. 1909 blev företaget registrerat som Aktiebolaget L.O Johnsson. I början sålde man, utöver färg, även möbler, heminredning och leksaker i flera butiker runtom i Malung.


Under åren har företaget utvecklats på olika sätt med olika sortiment, men grundstommen av färg och målerimaterial har alltid funnits med. Idag är vi inne på femte generationen i företaget. Färg och måleriavdelningen som startade i början på 1900-talet finns fortfarande kvar och bedrivs idag 114 år senare i samma byggnad!

Foto: Grundaren Lisper Olof (L.O.) Johnsson (foto taget av Rune Ohlen)
Happy Homes Nyköping

Happy Homes Nyköping

Brunelius färg är ett familjeföretag där flera generationer har jobbat, verkat och trivts. Grundaren Bernt Brunelius ärvde målerifirma Ivar Brunelius tillsammans med sin bror.


Idag driver sonen Martin Brunelius butiken. Även om en överlåtelse har skett 2013 så finns alltid ett intresse och engagemang kvar, berättar Bernt. En lyckad kombination har speciellt varit Martins bakgrund inom ekonomi och pappa Bernts måleribakgrund. Väldigt bra för att driva färgbutik helt enkelt. Butiken har funnits sedan 1991 och 1995 gick man med i Färgsam som Happy Homes tidigare hette.

beckers

 Vägg målad i Beckers kulör Sommarskugga 918.

beckers castle core

 Vägg målad i Beckers kulör Barolo 924.

Färg och trender

Färgtrender utgör en del av psykologin; de involverar förståelsen för vilka färger och färgpaletter som är attraktiva och relevanta vid en viss tidpunkt. Att studera färgtrender skiljer sig från att undersöka andra typer av trender. Trender tenderar ofta att bygga på innovationer, men när det gäller färg måste vi förstå att alla färgval redan existerar vilket gör att våra preferenser för färger därför går i cykler. Utöver dessa cykliska mönster måste vi också förstå hur vårt samhälle förändras och hur dessa förändringar påverkar oss. Det innebär att vi måste vara medvetna både om vilka färger som är populära och vilka känslor och stämningar som råder bland oss.


"Studien av färgtrender är att analysera och förstå människors psykologi, vid en given tidpunkt."

Karl Johan Bertilsson, NCS ColorNär en specifik grupp färger har varit trendig under en längre tid blir våra hjärnor uttråkade av den och strävar efter att gå i en extremt motsatt riktning. För att åstadkomma detta genomgår vi olika faser. Forskaren Dr. Leonard Oberascher har visualiserat detta och identifierat sju steg som ingår i vad han kallar den repetitiva färgcykeln: den färgglada fasen, den mörkare fasen, den bruna fasen, den ljusare fasen, den icke-färgglada fasen, den icke-färgglada/ljusa fasen och den blå/violetta fasen, för att till slut återvända till den färgglada fasen.


När vi definierar och förutser färgtrender måste vi analysera vad som händer i våra liv och i vårt samhälle, både på lokal och global nivå. Vilka politiska, kulturella och ekonomiska händelser är aktuella och hur påverkar de våra liv? Dessa händelser kan påverka hur våra färgpreferenser förskjuts mot olika nyanser och toner. Denna process äger rum över tid och är verkligen en fråga om psykologi.


Så var tror du vi är på väg just nu inom färgtrender?


jotun

Vägg målad i Jotun LADY Pure Color kulör 12075 Soothing Beige, inre vägg i kulör 2224 Indi Pink. Dörrfoder målade med LADY Supreme Finish i kulören 20217 Muted Coral.

minerals

Vägg målad med Jotun LADY Minerals i kulören 8183 Lysning.

beckers trender

Färgpsykologi

Färgpsykologi är studien av hur olika färger påverkar människors känslor, beteenden och mentala tillstånd. Varje färg har en unik inverkan på oss och kan väcka olika känslor och associationer. Till exempel kan rött associeras med passion eller ilska, blått med lugn eller tillförlitlighet, och grönt med friskhet eller lugn. Genom att förstå dessa effekter kan färger användas medvetet för att skapa önskade stämningar eller påverka människors uppfattningar inom områden som marknadsföring, design och psykoterapi.


Det finns ett samband mellan rött och aptit. Rött gör dig verkligen hungrig, liksom gult. Det är anledningen till att matreklam använder dessa nyanser. Rött ökar också andningsfrekvensen och blodtrycket. Du skulle inte kunna vara länge i ett rött rum utan att bli upprörd.


I sovrummet är följande kulörer exempelvis passande:


Lila: Ger en känsla av lugn och avslappning, vilket kan vara perfekt för att främja en god natts sömn.


Mjuka pastellfärger: Som ljusblå, rosa eller grön, kan skapa en lugnande och avslappnad atmosfär i sovrummet.


Neutralfärger: Som beige eller grått, kan skapa en lugn och balanserad miljö som främjar avkoppling och återhämtning.


Genom att medvetet välja färger baserat på deras psykologiska effekter kan man skapa rum som främjar välbefinnande och trivsel för de som vistas där. Det är viktigt att komma ihåg att individuella preferenser och personliga associationer med färger också spelar en roll, så det är alltid bra att ta hänsyn till det när man väljer färgscheman för olika rum.


Källa: Psykologiskt vetande och utforskasinnet.se. Läs mer om Färgpsykologi här. 

Läs vidare

text

Färgpsykologi

Hur påverkar olika färger vårat humör och vilka färger bör man välja i vilket rum? Läs våra tips!

Så väljer du färg
text

Inredaren tipsar!

Vi har intervjuat inredaren Åsa som driver företaget KYD. Läs hennes tips och trendspaningar!

Till intervjun