Proffs
  • Välkända varumärken
  • Säkra leveranser
  • Betala mot faktura
Logga in/Registrera

Meny

Golvinspiration

Så här lägger du plastmatta

Så här lägger du plastmatta


Glöm de gamla trista plastmattorna från förr, idag kan du välja mellan en rad olika färger och mönster på mattor av plast för torra utrymmen. Det finns naturtrogna mönster av trä, kork, sten och klinker men även mer diskreta mönster och enfärgade mattor.


Lägga plastgolv

Om du har ett bra underlag, det vill säga hårda och redan plastbelagda golv, kan du löslägga eller limma plastmattan direkt på detta. Men om du ska lägga en plastmatta på ett trä- eller betonggolv krävs en del förarbete. Vill du däremot lägga en plastmatta på en matta av textil måste denna tas bort helt och hållet, den är för mjuk.

Underlaget måste vara helt jämnt, ojämnheter kommer annars synas tydligt när den nya mattan är på plats. Det är därför viktigt att du är noggrann när du gör rent underlaget och trycker ut all luft mellan mattan och underlaget.


Förarbete

Mät golvet noga och ta hänsyn till vinklar, vrår och mönsterpassning. Kom även ihåg att lägga till en extra kapmån. Planera var eventuella skarvar ska placeras. Rita gärna upp rummet på ett papper och ta med till din Happy Homes-butik så kan vi hjälpa dig att beräkna storleken på mattan.

Om du ska ta bort en gammal limmad plastmatta, börja med att skära den i 3-4 dm breda remsor, då blir det lättare att dra bort mattan från underlagen. Skrapa bort alla matt- och limrester. Om limresterna sitter hårt kan det vara bra att använda en så kallad golvstripper.


Om du planerar att lägga plastmattan på ett trägolv så är det viktigt att du slipar ner alla eventuella ojämnheter. Täck hela golvet med 6,4 mm masonitskivor och limma samman skarvarna.


Om du ska lägga mattan på betonggolv börjar du med att spackla igen alla ojämnheter och sprickor i golvet. Slipa de spacklade ytorna så att golvet blir helt jämnt. Betonggolv innehåller ofta fukt, för att undvika mögel under mattbeläggningen bör därför du fuktisolera golvet. Golvet måste vara helt torrt när du börjar mattläggningen. Använd en fuktmätare om du är osäker.


När du ska lägga den nya mattan på en gammal plastmatta måste du börja med att göra rent mattan från golvpolish, speciellt om mattan ska ligga löst. Om mattan ska limmas måste det gamla ytskiktet ruggas upp med ett grovt sandpapper för att limmet ska fästa.

Lägga plastgolv

Nu är det dags att lägga plastmattan

Börja med att ta bort golvlisterna. Rengör noggrant golvet från smuts och grus, innan du sätter igång att lägga mattan.


Om du ska löslägga matta ska den inte förankras i undergolvet mer än vid i skarvar. Mattan suger sig nämligen fast i undergolvet och riskerar att bli bubblig om den är alltför fixerad. Löslägg aldrig en matta som är större än 20 kvm.


Rulla ut plastmattan med baksidan uppåt, beräkna ca 5 cm kapmån i varje ände. Skär våderna, tänk på att ta hänsyn till eventuell mönserpassning eller vådvändning. Rulla ihop våderna och rulla därefter ut våderna igen med rätt sida upp.


Om väggen är helt rak kan du lägga första våden kant i kant med väggen. Om väggen däremot buktar kan mattan vikas upp några cm på väggen som renskärs när hela mattan är på plats. Vid lösläggning behöver mattan några extra mm i rörelseutrymme intill väggen. Sträck mattan ordentligt genom att sopa mattan från mitten och ut mot kanterna.


Rulla ut nästa våd. Glöm inte bort att vända våden om mattan ska vådvändas och var extra noggrann om mattan ska mönsterpassas. Vik upp mattändarna och fixera plastmattan med dubbelhäftande tejp.

Om du planerar att limma mattan börjar du med att rulla ihop mattan och skära till våderna och därefter rulla ut våderna med rätt sida upp, enlig ovan. Vik tillbaka våderna så att golvytan blir frilagd till hälften. Stryk ut lim på den frilagda ytan. Lägg tillbaka våderna över den limmade ytan. Pressa fast mattan, arbeta ut mot kanterna. Limma resten av plastmattan.


Avsluta med att foga ihop våderna och spika därefter tillbaka listerna. Om mattan är löslagd får inte listen klämma fast mattan.

Fotografierna kommer från Forbo och visar deras olika plastgolv. 
Lägga plastgolv


Sugen på nytt golv?

Välkommen in i din lokala Happy Homes butik eller handla här.


Mer inspiration för hemmafix

Måla om köksluckorna

Sugen på förändring hemma? Hemma hos familjen på Österlen har köket fått en rejäl uppfräschning.

Läs mer

Tapetskola steg för steg

Att tapetsera kan verka svårt, men är i själva verket både enkelt och kul! Spana in vår lätta guide här.

Läs mer