Påverka rumsuppfattningen

Det första du bör tänka på när du väljer en kulör till dina väggar, är att färgen inte kommer upplevas på samma sätt på en stor yta som på det lilla färgprovet i butiken. Kulören förstärks och blir fylligare på väggen. Färger och mönster påverkar rumsuppfattningen, så utnyttja möjligheten att välja rätt tapet, rätt golv och rätt färg för att få högre takhöjd, större rum eller bredare väggar. Om du är osäker på hur du ska gå till väga ställer vi på Happy Homes mer än gärna upp som bollplank.

SKAPA EN STÖRRE OCH LUFTIGARE KÄNSLA

Om du har ett litet rum och vill att det ska kännas större och luftigare ska du välja ljusa färger till rummet. Om vitt inte är färgen för dig, kan du istället välja blåa eller gröna nyanser då de tillhör den kalla kulörskalan som bidrar till att rummet upplevs som större. Om du dessutom använder dig av samma färg i flera rum suddas gränsdragningen ut vilket även det bidrar till att skapa en luftigare känsla och större rum. Förstärk känslan genom att använda samma golv i alla rum samt att genom att ta bort trösklar mellan de olika rummen.

MINSKA STORLEKEN PÅ ETT RUM

Om du vill att ett rum ska kännas mindre kan du måla eller tapetsera väggarna med mörka färger, gärna varma kulörer. På så sätt känns rummet dessutom varmare och mer ombonat. Du kan förstärka känslan av att rummet känns mindre genom att även välja ett mörkare golv. Om du dessutom målar taket i en mörk nyans kommer även takhöjden kännas lägre än vad den egentligen är.

ÄNDRA FORMEN PÅ ETT RUM

Det är inte bara färger som kan förändra intrycket av ett rum, även mönster påverkar rumsuppfattningen. Om du vill att rummet ska kännas högre än vad det egentligen är kan du exempelvis tapetsera eller måla väggarna med lodräta ränder. Om ränderna istället sätts vågrätt kommer väggarna att kännas bredare än vad de faktiskt är.

Om du har ett långsmalt rum men önskar att det fick en mer kvadratisk känsla, kan du välja en mörkare färg på kortsidorna och en ljusare på långsidorna. Gör tvärt om för att få rummet att kännas längre och mer långsmalt. Om du väljer att tapetsera ett litet rum med stora mönster, kan det ge ett intryck av att mönstret kommer väldigt nära samtidigt som det förminskar rummet ännu mer.

Foto: Jotun

Fler inlägg