Mönstrade tapeter – allt du behöver veta för att hoppa på trenden

De svenska hemmen går inte bara i vitt längre – färgglatt har varit 2020-talets tema.
Nu har turen kommit till tapeter där mönstrade varianter ökar snabbt i popularitet.
Här ger Pia Hageräng, säljare och färgsättare på Happy Homes i Karlskoga, sina bästa tapettips.

Pia Hageräng har arbetat med tapeter i 20 år och sett många trender komma och gå. Hon välkomnar tacksamt den mönstrade trenden.

– Jag tycker det är roligt att vi har kommit till det här stadiet där man vågar ha lite mönster. Det har ju varit väldigt ”cleana” väggar en lång tid med mycket vitt, så den här trenden är kul, säger hon.

Hur sätter man igång?
– Jag kan rekommendera att bara göra en vägg först om man är osäker, men gärna två så att det blir mer effekt. Vi pushar gärna för att testa två fondväggar i samma mönster och två enfärgade – det brukar alltid uppskattas när man ser resultatet.

 

Vilka rum ska man börja med?
– Det spelar ingen roll och jag ser inga trender där heller. Det finns så pass många olika typer av mönstrade tapeter att de passar bra i alla rum, till och med i badrummet ibland.

Varför ska man ha mönstrade tapeter?
– Det jag tror folk oftast vill åt är en varm och hemtrevlig känsla, lite ombonat. Sedan vill de också att det ska ”hända” lite på väggarna. Den effekten kan ju komma från en tavelvägg eller en skarp väggfärg – men alltså även från en snygg mönstrad tapet.

Bilden är från Carmas senaste kollektion British Heritage som är en hyllning till William Morris tapeter.

Fyra trender bland mönstrade tapeter

En mönstrad tapet är per definition alla tapeter som inte är enfärgade och det finns inga typiska sätt att kategorisera dem. I butiker sorteras de oftast efter leverantör, som i sin tur har olika typer av mönster som till exempel randigt, blommigt, abstrakta eller konkreta motiv. Men med Pia Hagerängs hjälp har vi identifierat några trender som är extra populära just nu.

 

Stora blommönster

Blommiga tapeter är den kanske tydligaste trenden av alla. Mer specifikt så ska det vara stora, rejäla blommor som verkligen tar för sig på väggen. Det kan gärna vara en ljusgrå botten med någon ”smutsig” rosa, blå eller grön ton till. Fortsatt populärt är även slingrande blad, gärna spetsiga, som förutom grönt även kan gå i exempelvis vinrött med lite kopparstänk i.

 

Tapet Dahlia Garden, Falsterbo III, Boråstapeter

 

Retro

Blommönster kan tyckas andas lite retro och den breda tillbakatittande trenden är också tydlig. Tapeter med retromönster som enkla fyrkanter eller mer avancerade mönster finns nu åter i allt fler svenska hem. Färgerna är oftast flera i kombination och matta i tonen. Leta gärna efter jubileumsutgåvor av kända leverantörer.

 

 


Bild från Intrade

Ellips, Natur, DURO

 

Textil

Textilier på väggarna har varit en trend sedan en tid tillbaka, inte bara i form av gardiner utan även som väggprydnader. Trenden har även nått tapeterna och främst i form av linnestrukturer som tillför djup och ger rummet en ombonad känsla. Linnetapeterna har ofta en skön struktur och finns i många färger, oftast enfärgade, men även som mönstertapeter. Mönstret är oftast diskret, men ger ändå effekten av att ”något händer” på väggen.

 


Linen, Dark linen, Boråstapeter

Deep Forest, Linen 4425, Boråstapeter

 

Betongtapet

Ruffigt och rått, är det motsatsen till linnetapeten? Ja, kanske, men den betongliknande tapeten ger förutom en lite hårdare industrikänsla även värme och personlighet till rummet. Tapeten har ofta även en struktur som är skön att känna på.

 


Kalk, Midbec

Kalk, Midbec

"Anpassa mönster efter rumsstorlek. Diskreta mönster passar dock bra i stora rum, men då kanske du ska komplettera med tavlor eller annat på väggarna för rätt balans."

Rusty Red 4875, Mix Metallic Second Edition, Boråstapeter

Tre snabba tips innan du drar igång

  • Ta hänsyn till inredningen. Mönstrade tapeter kommer ta viss uppmärksamhet från annat. Se till att mönster och färg passar ihop med din övriga inredning. Ta gärna med en bild på rummet in i butiken för att få råd.
  • Håll dig till ett fåtal stilar. Förr var det populärt att låta varje rum ha en unik stil, så är det inte längre. Håll en röd tråd i ditt hem genom att inte tapetsera med för många olika mönster och färger.
  • Anpassa mönster efter rumsstorlek. Storblommiga tapeter bör inte användas i små rum med lite väggyta, effekten blir då lätt att du känner dig ”attackerad” av de stora mönstren. Diskreta mönster passar dock bra i stora rum, men då kanske du ska komplettera med tavlor eller annat på väggarna för rätt balans.

Kika gärna på vår tapetskola.

Fler inlägg