Värnamopärlan Villa Solheim

VILLA SOLHEIM är en villa från 1929 med en vacker veranda, stora ytor för att umgås och en härlig trädgård. Men det var den vackra hallen som Emily Lindqvist fastnade för när familjen bestämde sig för att flytta till sin barndoms- stad. Hon och Simon har känt varandra sedan tonåren. När de väl blev ihop gick allt snabbt och innan de firade sin ettårsdag hade de gift sig. – Vi är inte så mycket för att vänta, utan är rätt rastlösa av oss, säger Emily med ett leende. Efter att ha betat av lägenheter i Göteborg, Malmö och Marbella hann de också med en vända till Sydafrika där deras dotter Lily föddes. Tanken på att flytta hem till Värnamo igen var ganska långt borta och krävde något mycket speciellt. Men så, cirka 20 år senare, fann de Villa Solheim, som de föll pladask för. Att förbättra med små medel är familjens melodi.

Vad är det som gör att ni älskar att renovera? – Vi har liksom svårt att låta bli. Vi kan inte ens bo på hotell utan att börja prata om vad vi skulle vilja göra om. Alla våra lägenheter har varit i mer eller mindre renoveringsbehov. Helst ägnar vi oss åt light-renoveringar.

EMILY OCH SIMON LINDQVIST ÄLSKAR FÄRG. I Villa Solheim är tonerna lugna, harmoniska och lite dova – för en rustik och inspirerande känsla. – Våga testa färger! Det behöver inte kännas färgglatt för att det är färg, om det är det man är rädd för. Välj en lugnare färg istället, säger Emily. Villa Solheim är renoverad med varsam hand. Den rustika och lugna atmosfären speglar alla rum, och de sydafrikanska inredningsdetaljerna sätter en modern och lyxig prägel på hemmet. Här finns gott om utrymmen för att umgås med familj och vänner. Att familjen har ett rikt socialt liv märks till exempel på det stora matbordet, den rymliga soffan och det inbjudande gästrummet.

De vackra, handflätade korgarna i naturmaterial är tillverkade i Sydafrika och är inte bara fina inredningsdetaljer, de är slittåliga och rymmer mycket för- varing. Korgarna säljer familjen också i sin butik. – När vi var i Sydafrika och fick Lily blev vi helt kära i landet. Allt från djur och natur till mat och dryck. Och så inredningsstilen. Många tänker kanske på de färgglada inslagen men jag fastnade för alla vackra korgar och handgjorda produkter. Emily har en försmak för äldre inredning med lite patina, och gärna i naturmaterial. Det kombinerar hon med de lite lugnare, dova färgerna, vilket passar fantastiskt bra och förstärker den lyxiga känslan.

– Jag gillar de lite ”smutsiga” färgerna. Och kombinationen rosa och vinrött fullkomligt älskar jag för tillfället, vilket syns både i inredningen och i min garderob. Efter dryga tre år på samma plats undrar man ju om den rastlösa familjen Lindqvist planerar att stanna kvar i Villa Solheim eller har nya projekt på gång. – Ja, det kliar alltid i renoverings- fingrarna, säger Emily. En sommarstuga vid havet med lantlig, romantisk inredning, somriga tapeter och loppisfynd är i alla fall drömmen just nu. Men vem vet, det kan ändras snabbt.

"Våga testa färger! Det behöver inte kännas färgglatt för att det är färg, om det är det man är rädd för. Välj en lugnare färg istället"

Familjen Lindqvist
Emily 39 år, Simon 38 år och Lily 3 år.
Bor: I Villa Solheim från 1929 som är ett 207 kvadratmeter stort hus i Värnamo.
Gör: Emily är ekonomikonsult och Simon är säljare. Tillsammans driver de en egen butik där de säljer hållbar inredning från Sydafrika.
Instagram: @Villa_Solheim

Fler inlägg