Tapetsera papperstapeter

Att tapetsera med vanlig papperstapet kan vara lite trixigt men är inte jättesvårt, bara du är noggrann och väl förberedd. Det är extra viktigt att noga läsa anvisningarna som står på etikettens baksida innan du sätter igång med tapetseringen. Kontrollera att tapeten inte har några synliga fel innan du sätter igång med tapetseringen.

FÖRARBETE

Se till att underlaget är jämnt och fast genom att riva bort gammal, lös tapet. Spackla därefter igen de ojämnheter du hittar. Grundmåla eller förlimma väggen innan du sätter igång om underlaget är sugande. Målade ytor tvättas innan de tapetseras och matta ytor måste slipas med ett fint sandpapper för att limmet ska få vidhäftning. Kom ihåg att vara noggrann med att ta bort allt slipdamm.

Kontrollera mönsterpassningen och riv sedan av våden med några centimeters överskott. Applicera tapetklister med pensel eller roller ända ut i kanterna. Vik ihop våden, kant-i-kant mot mitten med klistersidorna inåt, rulla gärna ihop den till en rulle. Låt våden ligga och svälla, du kan se hur länge på själva tapetetiketten.

 

NU ÄR DET DAGS ATT TAPETSERA

Börja hänga första våden vid ett fönster. Kontrollera att våden hänger rakt med hjälp av ett lod eller vattenpass. Fäst våden så det finns extra utrymme kvar på tapeten att skära rent mot taket, på så sätt får du en rak och fin linje. Veckla ut den undre halvan av tapeten och släta ut den med hjälp av en borste eller ett tapetverktyg. Arbeta sedan från mitten ut mot kanterna, uppifrån taket och ner mot golvet. Om det kommer lim på tapeten, torka bort det så fort som möjligt med en fuktig svamp eller trasa för att förhindra glansskiftningar.

Använd tapetavrivaren som stöd för att skära rent mot taket och sedan mot golvsockeln. Byt rakblad ofta då ett slött blad lätt trasar sönder tapeten.

Mönstrade papperstapeter är skurna för att sättas upp kant i kant, enfärgade och randiga tapeter kan sättas med någon millimeters överlappning. När du kommer till ett hörn skär du den ena våden så den räcker cirka 2 cm runt hörnet. Överlappa sedan den andra våden och se återigen till att våden hänger rakt innan du fortsätter att tapetsera resten av väggen.

Fler inlägg